Kötegnyi pénzt szórtak szét az üzbég buliban

Nem semmi az üzbég szórakozás

[L.Eszter] publikálva: 2016-05-27 16:53:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Történtek meglepő dolgok dr. Kiss Róbert Richarddal, az Inforádió Világszám műsorvezetőjével Üzbegisztánban, és erről be is számolt a hallgatóknak a hétvégi műsorában.


A műsorvezetőnek az üzbég szórakozóhelyek világát is volt alkalma megtapasztalni. Egy alkalommal arra lett figyelmes, hogy egy úriember egy köteg papírpénzt adott a hostess lányok keszében, akik azután a tömegben szétszórták az összeget. Ehhez azonban tudni kell, hogy Üzbegisztánban a legnagyobb címletű papírpénz akkor az ezres volt, ami nagyjából száz forintnak felelt meg. 2013. július 1-je óta már az 5 000 szomos bankjegy is forgalomban van. Mindenki rengeteg bankóval sétál a zsebében. A pénztárcák emiatt jóval nagyobbak, és vaskosabbak.

„Ha valaki mondjuk egy komolyabb dolgot akar venni, akkor egy táskát teli rak pénzzel. Ha autót akar venni valaki készpénzért, például valamilyen kis használt csodát, a szovjet idők valamelyik csúcs járgányát, akkor fog egy nagy bőröndöt, de tényleg olyat, amivel mi kimegyünk a reptérre, aztán feltesszük a fapados járatra. Azt teli rakják pénzzel, és úgy indulnak üzletet kötni.” – mondta a műsorvezető, de hozzátette, hogy ennek ellenére annyira Üzbegisztánban sem alacsonyabbak az árak.

Az országban gyönyörű városok vannak a világutazó szerint. Ezek közül a legnagyobb tetszését Híva, Szamarkand és Buhara nyerte el. Buhara településén a szórakozóhelyek leginkább a 80-as évek hangulatát idézik.

Az iszlám előírásokat sokan betartják, de közel sem olyan szigorúan, mint az arab országokban.Az államnyelv az üzbég, de sokan beszélnek oroszul, és az angol nyelvet sem hanyagolják el.

Jellegzetes ételük a kőleves, ami valójában sárgaborsó leves, de a lábas alján tényleg követ kavargatnak a szakácsok, amiket a gyerekek előszeretettel mernek ki miután elfogyasztották az ételt, mert a mondásuk szerint, aki jó jegyet akar kapni, annak találnia kell egy leveses követ. Ételeik ízletesek és gyakran használnak különböző zöldségféléket alapanyagként.

Üzbegisztánban nincs mindenhol mosdó. Ez alatt érthetjük például a benzinkutakat is, de a városokban természetesen ez másképp működik. Mindenesetre vannak helyek, ahol a szabadég alatt intézik el a dolgukat az emberek.

A túráknál sincs kívánságműsor. A műsorvezető elmondása szerint Üzbegisztán biztonságos ország. Néhol még ellenőrzési pontok is vannak az utak mentén, de ez leginkább a sivatagon átvezető utakra jellemző.

Máskülönben volt olyan hely, amit az újságírónak sem volt könnyű megközelítenie. Az országba lépéskor ügyelni kell a vámnyilatkozatra, az előírásokra és a különböző szabályokra.

Buhara régen a selyemutak fontos állomásaként szolgált, akárcsak Híva, de gyönyörű mecsetek és minaretek is megtekinthetőek itt. Híva pedig megnyugtató hangulatával nyűgözte le a műsorvezetőt, de azt is hozzátette, hogy Hívában kifejezetten kedvesek a turistákkal. Itt is találkozhatunk szarvasokkal az utakon és átérezhetjük a természet megnyugtató erejét. A fejlődés azonban már érezhető. Taskent azonban már egy igazi modernizált nagyváros.

A szőnyegkészítésre is nagy figyelmet fordítanak. Ezeknek a minőségi termékeknek az ára kifejezetten magas, ugyanakkor előszeretettel adják, vagy vásárolják ajándékként.

Kevesen tudják csak, hogy a medicina szó üzbég eredetű. Medicina egy híres gyógyító volt és a ő főzeteiről nevezték el a gyógyszereket.

Egyéb látványosságok

 

  • Taskent központja a „skver” tér, itt található Timur Lenk lovas szobra.
  • Amu-darja
  • a ketté vált Aral-tó

 

Érdekes legendág Üzbegisztánból

„Ha munkát ajánlanak, mindig mindenre igent kell mondani.”

A palotaépítészetnek nagy népszerűsége volt Üzbegisztánban is, azonban az uralkodókra jellemző volt, hogy sietették az építészeket, hiszen nem lehetett tudni biztosan, hogy meddig maradnak hatalmon. A legenda szerint a hivai kán egy évet tűzött ki egy palota felépíttetésére. Több tehetséges és tapasztalt építész is hangsúlyozta, hogy ezt ennyi idő alatt lehetetlen kivitelezni, de akik egy évnél többet mondtak, azokat lefejeztette a kán. Egy napon megjelent az uralkodó előtt egy lumpenségéről híres építész, aki azt állította, hogy fel tudja építeni egy év alatt az új palotát. Eltelt tíz hónap, a kán látta, hogy a palotának még csak az alapja van készen, az épületre szánt pénz azonban elfogyott. Mikor számon kérték az építészt kiderült, hogy elszórta a pénzt szórakozásra, mondván a palotát egy év alatt úgy sem lehetett volna felépíteni, de ha ezt megmondta volna a királynak, akkor rögtön lefejezték volna, így legalább boldogan telt az utolsó egy éve. A történet szerint azonban az építészt még sem fejezték le, mert a kán elhunyt, és ezután az új kánválasztással voltak elfoglalva. Innét ered az a mondás, hogy „Ha munkát ajánlanak, mindig mindenre igent kell mondani.”

A csador legendája

Timur Lenk volt az egyik legismertebb uralkodó Üzbegisztánban. Több feleséget is tartott. A legenda úgy szól, hogy egy napon a kedvenc felesége elhatározta, hogy megszeretné lepni férjét egy új palotával, miután hazatért férje a csatából. Megbízta az egyik építészt, hogy fejezzen be egy palotát. Az építész azonban azt felelte, hogy csak akkor tesz eleget a kérésének, ha kap egy csókot a nőtől. A feleség azt felelte, hogy szó sem lehet róla, majd hozatott negyven tojást, és azt mondta a tojásokra, hogy mind egyformák, ezért teljesen mindegy melyiket választja az építész, a nők is egyformák, majd kérte, hogy kérjen csókot más nőtől. Az építész erre hozott egy pohár vizet és egy üveg vodkát, majd azt mondta, hogy mindkettő egyformának tűnik, de az íze még is más. Ezzel arra utalt az építész, hogy egy gyönyörű nőtől teljesen más egy csók. A feleség végül megcsókolta az építészt, de csak egy párnán keresztül. A férfi szerelme azonban állítólag olyan erős volt, hogy csókja átégette a párnát és megsebesítette a feleség ajkát. Timur Lenk annyira dühös lett, hogy ezután elrendelte, hogy a nők hordjanak fátylat, ezzel kizárva a kísértést. Ez lenne a csador legendája.

Üzbegisztánban máskülönben a legtöbb házasság üzleti alapú. A nők általában 18 éves korukban mennek férjhez, a férfiaknak pedig 21 és 26 éves koruk között kell megnősülniük. Ezután hatalmas lagzit szoktak tartani.

 

Forrás: kozepsuli.hu

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kultúra bölcsője

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Mitől rózsaszínű a hó az Alpokban?
Furcsa, de nem veszélyes
PÉNZTÁRCA
Mire vágynak a magyarok?
Autó apának, egyetem a gyereknek
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Ha nem akar autót látni nyaralás közben
Három gyönyörű sziget, ahonnét kitiltották őket
RECIKLI
Ezt is rosszul tudtuk
Jégkorszaki meglepetés

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.29. 18:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét
2024.03.30. 10:05 Világszám - Inforádió
Húsvéti szokások a világban
2024.03.31. 10:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--