Magyarország legjobb séfjei várnak

Idén is szuper program a Gourmet Fesztivál

[Kovacs R.] publikálva: 2019-05-02 23:24:00 | Nyomtatásprint

hírkép

A Millenárison idén 9. alkalommal tartott OTP Gourmet Fesztivál nem csak Magyarország gasztronómiai felhozatalának legjaváról ad teljes képet, de az utóbbi évekre a térség legjelentősebb ilyen jellegű eseményévé is vált, amelyre a környező országok mellett idén Oroszországból és Koreából is érkeznek neves fellépők. Az idei fesztivál fő témája paprika, a sercli, és a sör adja.

 

 


Idén május 16. és 19 között foglalja el a Millenárist az OTP Gourmet Fesztivál, ahol a kiemelt alapanyagok változatos ihletforrásként jelennek majd meg a több mint 50 kiállító étterem tányérjain: a paprika ugyanúgy előkerülhet fűszerként, mint zöldségként; klasszikus magyar ételekben és komoly képzelőerőről tanúskodó új fogásokban is – ahogy a sercli is többféle alakot ölthet a kenyérfagylalttól a csak formájában kenyérszerű morzsákig, de lesznek olyanok is, akik a sört is beépítik majd ételeikbe. A szervezők ezúttal is a séfek képzeletére bízták, hogyan értelmezik a közös témákat.

Ez a játék azonban csak egy szelete lesz a Fesztivál kínálatának, amelyben a séfek mellett pékek, cukrászok és a street food legjobbjai is megmutatják, mitől igazán egyediek. Az összesen több mint 200 fogás között természetesen a különböző diéták szerint étkezők és ételérzékenységgel élők is bőven találnak kedvükre való ételeket.

„Az elmúlt évtizedben, de különösen az elmúlt években sokak számára központi témává vált az étkezés és a főzés: szinte mindenkinek van véleménye, hitvallása, saját meggyőződése. E tekintetben a Gourmet Fesztivál egy igazi zarándokhely, ahol szinte mindenki megtalálhatja a magának való ételeket és italokat, tanulva szórakozhat és szórakozva tanulhat, sőt: részt vehet olyan különleges ebédeken és vacsorákon is, amelyekre még nem volt példa itthon” – részletezi Nemes Richárd, a fesztivál főszervezője.

„Azt gondolom, hogy a Gourmet Fesztivál az egyre sokasodó magyar gasztronómiai rendezvények között hasonló jelentőséggel bír, mint a Sziget a zenei fesztiválok között. Az személyes öröm számomra, hogy a Gourmet nem csak részese, hanem aktív motorja is annak a minőségi változásnak, ami az utóbbi években tapasztalható a magyar étteremkultúrában” – mondta Gerendai Károly, a fesztivál alapítója. „Az évről-évre növekvő látogatószám pedig azt jelzi, hogy az eredetileg kitűzött célunkhoz is egyre közelebb kerülünk, jelesül, hogy a gasztronómia csúcsszereplőit egybegyűjtsük és elérhetővé tegyük az érdeklődő nagyközönség számára” – tette hozzá.

Nemzetközi vacsorák és bemutatók

A Gourmet nem csak Magyarország gasztronómiai felhozatalának legjaváról ad képet, de az utóbbi években a térség legjelentősebb gasztroeseményévé is vált. Idén már nemcsak a közép-európai régióból érkeznek vendégséfek, de Moszkvából és Szöulból is. Exkluzív, külön foglalható vacsorát ad a jelenleg legizgalmasabb osztrák séfnek tartott, saját két Michelin-csillagos éttermét irányító Konstantin Filippou, akinek tányérjain a stájer és a görög konyha alapanyagai keverednek.

Bemutatkozik a moszkvai Twins Garden konyháját vivő orosz ikerpár, akikkel a többi között kürtcsiga és kamcsatkai rák is érkezik. És a szöuli Michelin-csillagos Lee Jong Kuk autentikus koreai ebédet ad több mint tíz évig érlelt, védjegyszerű osztriga- és szójaszószaival.

A minden fesztivállátogató előtt nyitott gasztroszínpadon nem csak ők állnak a fesztivál vendégei elé, de Bledar Kola, a tiranai Mullixhiu étterem Nomában edződött séfje, és a burgenlandi Gut Purbach konyháját irányító, belsőségrajongó Max Stiegl is. Részletes színpadi program ITT!

Olasz pezsgő, sör és bor

A külföldi sztárvendégek sora itt nem ér véget: az OTP Gourmet Fesztiválon debütál a legnívósabb nem champagne-i klasszikus pezsgők között számon tartott, trentói Ferrari pincészet. A látogatók az olasz pezsgőház szakembere segítségével ismerkedhetnek meg a legjobb tételekkel egy mesterkurzuson, és az italokhoz egy újabb exkluzív ebédet főz Széll Tamás és Szulló Szabina, az idén saját éttermével is újra Michelin-csillagot szerző séfpáros.

A fesztivál harmadik kiemelt témája a sör, amit nem csak egy átfogó magyar kézművessör-felhozatal, de klasszikus cseh és belga sörök is megjelenítenek a fesztiválon – természetesen a hagyományosan kiállító magyar borászatok, pezsgőházak és prémium pálinkafőzdék mellett.

Idén egyedi meglepetéssel készül a Staropramen márka a jó ízek és a cseh sörök szerelmeseinek: Serényi Zsolt, a Budapest BBQ séfje az idén 150 éves Staropramennel közösen állította össze menüjét, amit az érdeklődők megkóstolhatnak a Budapest BBQ és Staropramen közös standjánál. A színpadi programok között is izgalmas sörös témával készülünk: Szilva János, a Borsodi Sörgyár gyárigazgatója és Bart Dániel, söríró a sör-étel párosításról beszélgetnek, miközben Varga Dániel, az Aum Étterem séfje különleges ételeket készít, természetesen sörrel.

Sztárséfek a bogrács mellett

Az idei év újdonsága az egyik kiemelt alapanyaghoz kapcsolódó Paprika Pop Up helyszín, ahol a fesztivál három napján három ismert séf bográcsos ételkészítését lehet testközelből végigkövetni. Pénteken az érsekcsanádi Rév Csárda mestere, Tinusz Gábor főz hagyományőrző, lobogtatva forralt dunai hallevelet, szombaton Bíró Lajos látványban könnyített, de tartalmában teljes csülökpörköltje mutatkozik be, míg vasárnap az első magyar két Michelin-csillagos étterem, az Onyx séfje, Mészáros Ádám készít velős csülkös pacalt.

Már tökéletesen sütsz?

A fesztivál az Electroluxszal közös workshopjain a résztvevők a saját szakácstudományukat is tökéletesíthetik. Itt a sütés kerül előtérbe: terítékre kerül a tökéletes brióstészta, a különböző kovászolt kenyerek, mi több, a sörös brownie, és lesz szó az otthoni hússütésről, kimcsierjesztésről és fűszersókeverésről is. A legtöbb ételt gluténmentes változatban is elkészítik az érdeklődőkkel.

Külön programok a gyerekeknek és kóstolók a felnőtteknek

A szervezők a legkisebb látogatókra is gondoltak: nullától egészen 14 éves korig három különböző gyerekhelyszínen várja őket játszóház és olyan ingyenes programok, amelyeken a nemzetek kenyereivel vagy a cukrászok munkájával ismerkedhetnek. A rendezvényre való belépés ráadásul 14 éves korig ingyenes. A felnőttek nem csak a fesztivál saját, az osztrák Spiegelau által készített kóstolópoharát vihetik haza, de még számos impulzust is a belépőjegy mellé járó bor-, sör és whiskey-kóstolókról.

„Az egy érintéssel működő kártyák mellett a fesztivál névadó támogatója, az OTP Bank közreműködésével már az okostelefonunkkal is fizethetünk az idei Gourmet Fesztiválon. A gyors fizetéshez elég csak digitalizálnia az alkalmazásban a betéti vagy hitelkártyáját, majd ezt követően bárki élvezheti a kényelmes mobilfizetést. A kártyák digitalizálásban a bank standjánál segítenek, de a mobilfizetés is kipróbálható. A látogatók három fenséges macaront vásárolhatnak 100 Ft-ért. A befolyt összeget jótékony célra, a Kézenfogva Alapítvány most induló Green Jupiter Truck projektjére ajánljuk fel” – mondta Nagy Zoltán Péter az OTP Bank marketing és kommunikációs igazgatója.

Részletes program, menüsor és jegyvásárlás a www.gourmetfesztival.hu oldalon.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A paprika, a sercli és a sör

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Ekkora bogarat még nem látott
Még félhet is tőle
PÉNZTÁRCA
Mire vágynak a magyarok?
Autó apának, egyetem a gyereknek
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Azt éreztem, hogy megfulladok…
Zaja Kitty a dermesztő hidegben találta meg a boldogságot
RECIKLI

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.29. 18:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét
2024.03.30. 10:05 Világszám - Inforádió
Húsvéti szokások a világban
2024.03.31. 10:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--