Meghökkentő párválasztási szokások

2010-10-14 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

Kínában semmin sem érdemes meglepődni. Itt minden van és annak az ellenkezője is. Például Lijiang város környékén él egy népcsoport, amelyikben hagyományai szerint meghökkentő módon választanak férjet maguknak a nők. Ők a taliuk.



Amikor eladósorba kerül a fiatal lány, akkor egyáltalán nem az az elvárás vele szemben, hogy ártatlanul érkezzen a házasságba. Sőt! Kap egy tiszta szobát, ahol kedvére fogadhatja a férj-jelölteket. Bizony mindegyikkel megosztja ágyát és a végén megmondja, hogy kivel szeretne egybekelni. Úgy látszik ők tudják, amit az öreg Európa bigott szemléletű emberei nem, hogy a jó házassághoz szükség van a jó szexre is.

Egy másik Dél-Kínában élő nép, a moszuók még tovább mennek ezen az úton. Náluk nem divat a házasság. Sőt, van olyan férfi, aki egyszerre 15 szeretőt is tart, ráadásul erre még büszke is lehet. Ha valamelyik kedvese állapotos lesz, akkor az anya egyedül neveli fel a kicsit.

Nem minden itt élő nép hagyománya azonban ilyen vidám. A naxik legendájához tartozik az a történet, amely szerint egy lány a családja tiltása ellenére egybe akar kelni szerelmével. Bár testvérei is visszatartanák, de ő kitartott érzései mellett. A szokások szerint azonban nem szökhettek meg, hanem a környékükön magasodó 5500 méter hegy egyik sziklájáról közösen vetik magukat a mélybe. Ez a történet egyébként bekerült abba a fantasztikus kulturális show-ba, amely Lijiangi Impressziók címen fut. A hatalmas völgykatlanban bemutatott völgykatlanban bemutatott előadás látványa lenyűgöző. Legalább 200 táncos eleveníti meg a naxi nép történelmét és mutat példát arra, hogy több nemzetség miképpen élhet együtt egy hatalmas országban. A közönség a végén felállva tapsolja az előadókat és a mű üzenetét. Európai politikusoknak szigorúan ajánlott.



A Világszám riportere Kínából tudósít a CRI segítségével.