Még 60 milliárd a migránsok miatt

2015-11-02 06:51:00 seifert.p

hírkép

Az Országgyűlés mai ülésén 25 milliárd forint többlettámogatást is belefoglalhat a megyeszékhelyeknek az idei költségvetés kedden elfogadni tervezett módosításába, amely a migrációs válsággal összefüggésben 60 milliárd forinttal megemelné a rendkívüli előirányzatok keretét.



A keddi ülésnapon önthetik végleges formába az idei költségvetés azon módosítását is, amely 60 milliárd forinttal megemelné a rendkívüli kormányzati intézkedések keretét. A kormány indoklása szerint erre azért van szükség, mert az eredetileg 100 milliárd forintos keret szinte teljesen kimerült, részben a migránsválság kezelésére fordított 30 milliárd forint miatt. A büdzsé módosítása tartalmazza továbbá a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 47,2 milliárd forintos hitelének átvállalását is. Emellett a költségvetési bizottság módosító javaslatának mai elfogadása esetén a Modern Városok Program 25 milliárd forintos többlettámogatást kaphat.

Az Országgyűlés ezen a héten csütörtökig ülésezik, a képviselők a második ülésnapon a 2015-ös költségvetés módosítása mellett országgyűlési határozatba foglalhatják véleményüket az európai parlamenti és tanácsi rendelettervezetről, amely lehetővé tenné a menedékkérők szétosztását kvóták szerint a tagállamok között.

A tavalyi költségvetés zárszámadásának elfogadása mellett megszavazhatják még a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2016-os büdzséjét, emellett jóváhagyhatják a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökei, valamint a legfőbb ügyész 2014-es beszámolóit.