Várják a magyar vállalkozókat Afrikában

2015-11-04 13:52:00 Hajdú Anna

hírkép

Nagy sikerű és jó hangulatú kulturális és gasztronómiai  eseménynek adott otthont a Malawiban működő Magyar Kulturális és Kereskedelmi Központ (HTCC). Szeremley Csaba, a központ igazgatója elmondta, a rendezvény sokat tett a két ország közötti kereskedelmi és kulturális kapcsolatok megerősítéséért.



A 16 milliós afrikai országban a kínai, angol, francia befektetők már jelen vannak, a dánok pedig sörgyárat is építettek. A HTCC azon dolgozik, hogy a magyar vállalkozások is partnerekre találjanak Afrikában. Szeremley Csaba a Magyar Nap keretei között felkérte az egyik helyi ingatlanvállalkozót, hogy képviselje a magyar gazdasági kapcsolatok ügyét Malawiban. A magyar vállakozóknak elsősorban a mezőgazdaság fejlesztését tekintve vannak lehetőségei az országban – mondta Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró az M1 Híradójában, aki maga is részt vett a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ által szervezett Magyar Napon. „Minden afrikai történet kaland, de mint minden ilyen kaland, komoly eredményekkel is kecsegtet.” – tette hozzá Kiss Róbert Richárd.

A gazdasági kapcsolatok ösztönzése mellett a humanitárius segítségnyújtás is fontos. A Magyar Afrika Társaság (AHU) rendszeresen küld önkéntes orvosokat Afrika rászorulóinak megsegítésére. A 12. orvosmisszó tagjai Malawi és Mozambik határvidékén dolgoznak, egy olyan régióban, ahol nincsen orvosi ellátás. Az orvosok 1000 embert fogadtak és több százat gyógyítottak, kezeltek. A misszió tagjai is részt vettek a Magyar Nap eseményein, ráadásul Dr. Jakkel Anna, kecskeméti háziorvos irányította egy óriási adag gulyás elkészítését.

A gulyás és a pogácsa is rendkívül népszerű volt a helyiek körében, kígyózó sorokban várták, hogy megkóstolhassák a sűrű levest és a hamuban sült pogácsát is. Az esemény vendégei ezen kívül részt vettek egy Magyarország kultúráját bemutató filmvetésen is – tette hozzá Kiss Róbert Richard.