Szlovákiába tart a Mercedes ?

2016-03-10 09:51:00 j.protic

hírkép

Szlovákiai lapértesülések szerint a Daimler-csoport bővítené gyártókapacitásait Európában és új autógyárat építését tervezi. Az egyik lehetséges helyszín Szlovákia.



A pozsonyi Sme c. napilap értesülése szerint több mint egy miliárd eurós beruházásról van szó. A lap úgy értesült, hogy a Mercedes számára építenének egy olyan üzemet, ahol a luxusautó-gyártó egyik új modelljét készítenék, illetve épülne még egy gyár, ahol a Daimler számára gyártanának motorokat. A lap a biztweet.eu portál értesüléseire hivatkozik. A Mercedes megkeresett szóvivője a portál kérdésére elmondta, hogy igaz az a feltételezés, hogy folyamatosan keresnek olyan gyártóhelyszínt, amely alkalmas lehetne a kapacitásaik bővítésére, de további részleteket nem árult el. A döntés állitólag március végén várható. A szlovák gazdasági minisztérium nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben. Jaroslav Holecek, a szlovákiai autógyártók szövetségének elnöke szerint az elképzelés reális, az új autógyár az ország keleti részében épülhetne meg. Ennek előnye, hogy közelebb van Oroszországhoz, mely távlatilag az egyik legnagyobb értékesitési piac lehet a Mercedes számára. . Fontos azonban, hogy mielőbb befejeződjön a Pozsony – Kassa autópálya épitése – véli Holecek.

Abban az esetben, hogyha tényleg valósággá válik a beruházás, akkor a Mercedesé lehetne az ötödik autóüzem Szlovákiában. Az országban már három nagy autógyártó működik: a Volkswagen, a PSA (Peugeot Citroen) és a Kia. A legfrisebb beruházást pedig a Jaguar Land Rover hajtja végre Nyitra közelében.