A magyar szállodák már az olimpiára készülnek

2016-06-01 14:58:00 seifert.p

hírkép

Előszerződést kötöttek szerdán a legnagyobb magyarországi szállodaláncok a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat támogatásának érdekében.



A Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-vel kötött megállapodással az érintett hotelek - köztük a Danubius, a Hunguest Hotels, az InterContinental Hotel Group, a Four Seasons Hotel és a Hilton Budapest - hivatalosan is felajánlották férőhelyeiket magyar rendezés esetén a 2024-es budapesti játékok idejére.

Az eseményen elhangzott: mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Agenda 2020 reformprogramja a játékokra lehetővé teszi további helyszínek bevonását az országon belül, ezért a budapesti pályázati csapat tervei szerint a vidéki versenyhelyszínek 10 kilométeres vonzáskörzetében található további hotelekkel szintén együttműködést köt majd.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes az aláírást megelőzően jelezte: az olimpia és a paralimpia megrendezésével Magyarország és különösképpen Budapest értékes és fenntartható örökséget teremthet.

"Mindemellett az olimpia és a paralimpia fellendíti a magyar gazdaságot, munkahelyeket teremt, elősegíti az egészségesebb életmódot, és garantálja Budapest és az ország hosszú távú fejlődését" - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky, s hozzátette: Magyarország és a főváros már eddig is otthont adott számos nemzetközi sporteseménynek, a következő évben pedig újabb világversenyek házigazdája lesz.

Fürjes Balázs, a 2024-es olimpiai pályázat kormányzati felelőse "kedvezőnek" és "kölcsönösen előnyösnek" nevezte a megállapodást, amelyet a szállodák képviselőivel kötöttek.

"Nyilvánvaló, hogy nyertes pályázat esetén a szállodai szobák mindegyike elkel majd az olimpia és a paralimpia alatt, ez pedig azt jelenti, hogy a hotelek a számukra nagyon értékes, július-augusztusi időszakban tudják majd kiadni ezeket" - mondta Fürjes Balázs, aki jelezte: az ötkarikás pályázat és rendezés "gyorsítópályára" helyezi a magyar gazdaságot, a hétéves előkészületi időszak már több mint 100 ezer munkahelyet teremtene, a sikeres rendezés pedig turisztikai szempontból még népszerűbbé tenné Budapestet.

"Sokkal több üzletember és turista látogatna el a magyar fővárosba a játékok előtt, közben és után, s azt gondolom, hogy a mostani, évente 3,5 milliós látogatói létszámot az olimpiarendezés pozitív hatásai 5 millióra növelnék" - tette hozzá Fürjes Balázs.

Az ötkarikás pályázat kormányzati felelőse emlékeztetett arra is, hogy az Agenda 2020-szal a NOB "visszatér a gyökerekhez", korábban ugyanis a Budapestnél kisebb, vagy hozzá hasonló méretű Antwerpen, Helsinki, Stockholm és Barcelona is rendezett sikeres olimpiát.

"Budapest javaslata egyszerű: a NOB-bal közösen valóra váltani az Agenda 2020-ban foglaltakat, megmutatni, hogy a reformprogram a gyakorlatban is működik" - jelentette ki Fürjes Balázs, egyúttal kiemelte: már az is megtiszteltetés, hogy Budapest részt vehet a rendezésért folyó versenyben Rómával, Párizzsal és Los Angelesszel, s bár ez egy nehéz küzdelem, meggyőződése, hogy a magyar főváros már magával a pályázattal is nyer.

"Manapság naponta milliók, néha milliárdok látnak, olvasnak, hallanak híreket Budapestről mint pályázó városról, ez pedig már önmagában számos, nemcsak turisztikai előnnyel jár Magyarország és a főváros számára" - mondta Fürjes Balázs.

Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy szállodák mellett a kisebb hotelekre is szükség van, mert csak így lehet "csapatként" együtt dolgozni.

"Szeretném ugyanakkor ezúton is üdvözölni a kormányzat azon kezdeményezéseit, amelyek nyomán egyre több nagy sporteseményre kerül sor Budapesten, mint például a jövő évi vizes világbajnokság, mert ezek nyilvánvalóan a vendéglátóipar számára is előnyösek" - tette hozzá.

A 2024-es nyári játékok helyszínéről 2017 szeptemberében, Limában dönt a NOB.