Az MNB nyugodt a Brexit miatt

2016-06-24 13:48:00 seifert.p

hírkép

Az Egyesült Királyság választói a népszavazáson az Európai Unióból történő kilépés mellett döntöttek, ami erős pénzügyi mozgást okozott a nemzetközi pénzügyi piacokon és a hazai eszközárakban is áll az MNB közleményében. A Magyar Nemzeti Bank folyamatosan figyelemmel kíséri a pénzpiaci és állampapír-piaci fejleményeket, felkészült a felmerülő kockázatok kezelésére és mindent megtesz a pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében.



Az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatainak jövőbeli alakulása körüli bizonytalanság turbulenciát váltott ki a pénz- és tőkepiacokon. A kockázati indexek emelkedése a magyar eszközárakban is volatilitást okoz, ennek mértéke azonban ezidáig nemzetközi összehasonlításban nem tekinthető kiugró mértékűnek - írja a jegybank.

A Magyarországgal kapcsolatos kockázatokat érdemben csökkenti, hogy az ország sérülékenysége jelentősen mérséklődött az elmúlt években: mind a külső adósság, mind a devizakitettség erőteljesen csökkent, a folyó fizetési mérleg jelentős többletet mutat, a fiskális politika évek óta fegyelmezett, az államadósság fokozatosan mérséklődik, míg az ország devizatartalékainak mértéke megfelelő szinten áll, érdemben meghaladva az elemzők által figyelt referenciaértékeket. Mindez az ország hitelminősítésének javulásában is tetten érhető: a Fitch Ratings májusban a magyar államadós-osztályzat felminősítése mellett döntött, ezzel ismételten befektetésre ajánlott kategóriába került a magyar besorolás.

A Magyar Nemzeti Bank folyamatosan figyelemmel kíséri a pénzpiaci és állampapír-piaci fejleményeket, felkészült a felmerülő kockázatok kezelésére és szükség esetén mindent megtesz a pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében.