Navracsics Tibort megfertőzte Brüsszel

2016-06-25 07:22:00 seifert.p

hírkép

Nagy-Britannia kilépésével az Európai Unió ereje, súlya csökken, és Magyarország érdekeinek jobban megfelelt volna, ha a britek a bennmaradás mellett voksolnak - értékelte a brit EU-népszavazás eredményét Kövér László.



Kövér László emlékeztetett: az Egyesült Királyság és Magyarország, illetve a visegrádi négyek az unió jövőjéről szóló vitákban a legtöbb kérdésben azonos álláspontot képviseltek. Ezek a viták folytatódnak a jövőben is, ám azok politikai ereje csökken, akik ellenzik az unió egyfajta egyesült államokká alakítását - tette hozzá. Szerinte a britek többsége azért szavazott a kilépésre, mert elegük volt abból a brüsszeli politikából, amit ők diktátumként, a mindennapjaikba való kiszámíthatatlan és túlzó beleszólásként éltek meg. Az unió tekintélyét csorbíthatta a brit szavazók szemében az a tehetetlenség és tehetségtelenség is, amivel az EU a migrációs válságot kezelte - mondta Kövér László.

Arra a kérdésre, hogy felvetődik-e a britek távozásával Magyarország kilépésének gondolata is, az Országgyűlés elnöke egyértelmű nemmel felelt. "Ebben a pillanatban úgy látom, hogy az Európai Unión kívül Magyarországnak sokkal nehezebb lenne boldogulnia, sokkal nehezebb lenne a polgári Magyarország építését folytatni" - mondta. Ugyanakkor megjegyezte, ha az unió nem változtat a politikai irányon, ha egyfajta elitklubbá válik, amelyben a brüsszeli bürokrácia és némely régi tagállam politikai elitje megmondhatja mindenkinek, hogy "merre van előre", akkor lehet olyan szituáció, amelyben Magyarországnak több kára származik a bennmaradásból, mint a kilépésből. "De ha az unió irányt változtat, akkor nem hiszem, hogy ezt a kérdést a közeljövőben fel lehet vetni" - szögezte le.

Navracsics Tibor azon nyilatkozatát is értékelte Kövér László, amelyben az uniós biztos azt fejtegette, hogy az Európai Bizottság Magyarországgal szemben nem folytat zsaroló tevékenységet, kötelező betelepítési kvóta nincs, csak a legális menedékkérőket oszthatják majd el, ezért a kormány népszavazást megelőlegező plakátkampánya nehezen értelmezhető Brüsszelben. A házelnök azt mondta: mélyen sajnálja, hogy "Navracsics Tibort a brüsszeli levegő ilyen gyorsan megfertőzte". Kövér László szavai szerint miközben elfogadja és tiszteletben tartja, hogy az Európai Bizottság tagjai nem az őket delegáló államok, nemzetek érdekeit képviselik, hanem egyfajta összeurópai nézőpontot, nem tartja "egészségesnek", ha valaki ilyen rövid idő alatt elszakad a hazai realitásoktól.

Az Országgyűlés elnöke úgy véli, lehet játszani a szavakkal, hogy nincsen kötelező kvóta, csak szankciókkal megerősített menekültszétosztás, amely nélkülözi az önkéntesség minimumát is, "de a lényeg a lényeg, hogy ez egy erőszakos brüsszeli politika, ami ellen Navracsics úrnak is fel kellene emelnie a szavát".