Ahol a vihar komolyan tombolt

2016-07-14 07:49:00 seifert.p

hírkép

Napokig is eltarthat a szerdai vihar utáni kárfelszámolás Veszprém megyében, ahol annyi esetet kell megoldaniuk a tűzoltóknak, mint amennyi az egész országban szokott bekövetkezni egy átlagos napon - közölte a katasztrófavédelem. Cikkünk folyamatosan frissül.



A bejelentések döntő többsége útra vagy lakóházakra dőlt fákról, megrongált tetőszerkezetekről, valamint elöntött helyiségekről szól; több mint 200 hívást fogadtak a tűzoltók, azonban a jelzett veszélyhelyzetek közül néhány a rajok kiérkezése előtt megszűnhet: ilyenek lehetnek például a viharok utáni gyors vízbetörések.

A közlés szerint még legalább 130 beavatkozás áll a Veszprém megyei, illetve a környező megyék városainak hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói előtt.

Komoly gondok a vasúti közlekedésben

Újszász és Tápiógyörgye között meghibásodott a felsővezeték, ezért a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon késnek a vonatok. A helyreállítás előreláthatólag délelőtt tíz óráig tart.

A Budapest-Dombóvár-Pécs vasútvonalon reggel fél hat után fák dőltek a felsővezetékre. A vonatokat dízelmozdonyok húzzák, jelentősek a késések.

A Dunántúlon, Pécs és Gyékényes között több helyen szintén a pályára dőlt fák miatt nem lehetséges a vonatközlekedés.

Fák dőltek a sínekre Soltvadkert és Pirtó között is, ezért a Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vonalon pótlóbuszok viszik az utasokat, késésekre kell számítani.

Kápolnásnyék és Gárdony között már megjavították a szerda este megrongálódott vezetéket, a Budapest-Székesfehérvár vonalon helyreállt a menetrend.

A közúton is gondok vannak

Az 51-es utat Érsekcsanád és Bátmonostor közelében, az 54-es utat pedig Hajós közelében lezárták, terelésre egyelőre nincs lehetőség.

A kelet felé vonuló vihar Bács-Kiskun megyében Baján okozta a legtöbb kárt. A tűzoltókat több mint száz helyre - leszakított villanyvezetékekhez, megrongált tetőszerkezethez, elöntött helyiségekhez - várják.

Kidőlt fák nehezítik a közlekedést Kecel és Császártöltés, Ordas és Géderlak, valamint Nagybaracska és Bátmonostor között. Az utóbbinál, az 51-es úton autóbusz is elakadt.

A Készalagon már a rajt előtt sok a baleset

A rossz időjárás miatt a várt 600 helyett 485 hajó indul a 48. Kékszalag Erste World Nagydíjon, a szerda esti vihar komoly károkat okozott több vitorlásban. Náray Vilmos, a Kékszalag kommunikációs vezetője a 9 órai rajt előtt elmondta, több hajó, köztük néhány esélyes is, már a parton megsérült. A magyar tervezésű és közelmúltban vízre tett kétárbocos Kaáli Cat katamaránt a szél a kikötőben ráhajította a kőszórásra, a Rapidophen katamarán pedig a parton borult fel. A Kékszalag közösségi oldalára a csúcstartó Fifty-Fifty csapata azt írta: a viharban kiugrott a hajó árboca is, de a legénység visszarakta rögtönzött emelőkkel.

A kora reggeli nevezési adatok szerint a Black Jack, amelyet az olimpiai érmes, többszörös világbajnok német Roland Gäbler kormányzott volna, nincs az indulók közt, ott lesznek viszont az Extreme 40-esek, Józsa Márton Fifty-Fiftyje, Vándor Róberték RSM-DTM Hungary GC32-ese, valamint Litkey Farkas DC 35-öse ezúttal Festipay néven.

Mi várható a következő 3 napban

Heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben a fővárosban, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Azokon a területeken továbbra is lehetnek olyan heves zivatarok, amelyet 90 kilométer/óra feletti széllökés, több centiméteres átmérőjű jég kísérhet. Egy-egy zápor, zivatar idején rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső hullhat.

Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom és Tolna megyére a heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas és Veszprém megyében a várható viharos szél miatt is elsőfokú a figyelmeztetés.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a nap elején még többfelé, majd a déli, délutáni órákban egyre inkább csak keleten várhatók heves zivatarok, majd estére ott is megszűnnek a viharok.

Az előrejelzés szerint csütörtökön a legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 20-21 Celsius-fok körül, keletebbre általában 22-25 fok között várható, de a keleti határvidéken még 30 fok közelébe melegedhet fel a levegő, majd a déli óráktól ott is visszaesik a hőmérséklet. Késő estére 13-19 fok közé hűl a levegő.