Gyöngyszemet találtunk Budapesttől 20 km-re

2016-08-12 09:00:00 Márton Zs

hírkép

Véletlenül talán könnyebb rátalálni a budajenői “öregtemplomra”, mint előre megfontolt szándékkal. Amikor az ember átmegy a településen, a szeme sarkából észrevesz valami szépet egy domb tetején. Tolat, megáll, kiszáll és végre meglátja a távolban a jó állapotban levő kis, fehér épületet.



De vajon hogyan lehet oda feljutni? Melyik út vezet a dombtetőre? Hogy ne kelljen bóklászniuk, itt a cím: a Petőfi utcát és a papi sírkertet kell keresni, ha szembe jön egy helybéli.

A régi temető fölött külön áll az egyhajós, nyeregtetős, cseréppel fedett, az Árpád-korból származó gótikus épület, amely a XIV. században lett olyan, amilyennek ma látjuk. A falában két évszázaddal korábbi domborműveket találhat a figyelmes utazó.

A kis templom a középkorban a település középpontjában állt. Budajenő a török-kori elnéptelenedés után, a XVIII. század elején a bécsi skót bencések tulajdonába került, és lassan visszatért az élet, az üresen álló házakba német telepesek költöztek. Kissé távolabb új templomot építettek maguknak, és erről a régiről talán meg is feledkeztek volna, ha nem itt lett volna a temető.

Ebből mára kegyeleti park lett, a XVIII-XIX. századból származó, kopott, de lenyűgöző sírkövekkel. A sírkertet tavaly a Nemzeti Kulturális Alap, a plébánia és magánszemélyek támogatásával újították fel.

Budajenő Pest megyében, a fővárostól 20 kilométerre nyugatra fekszik. A helyiek azt mondjak, hogy községük a Zsámbéki-medence gyöngyszeme. Az biztos, hogy bármikor érdemes itt megállni és alaposan körülnézni.