Melyik sport a hosszú élet titka?

2016-12-04 14:46:00 Lengyel.M.

hírkép

Mi a hosszú élet titka?- kérdezték kilencvenedik születésnapján a vígan konyakozó és szivarozó Winston Churchillt.



No sports!- válaszolta Őfelsége egykori legendás miniszterelnöke. Nos, ő volt a nagy kivétel. A British Journal of Sports Medicine olyan vizsgálatról számolt be, mely több mint 80 ezer polgárt kérdezett ki az életmódjáról. Dohányzás, alkohol, sport, testsúly, betegségek- ez szerepelt a kérdőíven.

Aki sportol- tovább él? Attól függ, hogy milyen sportágat választ. Ez derült ki a vizsgálatból. A futás, a futball vagy a rögbi semmilyen érdemleges hatással sincs az életkorra. Legalábbis e felmérés szerint. De mit válasszon az, aki sokáig akar élni? A tenisz, a toll tenisz és a squas áll az első helyen. Miért? Mert az egész testet megmozgatják. Ráadásul nemcsak testi erőfeszítést követelnek, de intenzív agy munkát is! Ha tehát valaki rendszeresen teniszezik, toll teniszt játszik vagy épp a squasht választja, akkor a halálozási mutatója 47%-al csökken. Annak esélye, hogy infarktust vagy stroke-t kapjon 56%-al lesz kisebb. A következő két sportág, melyet a szerzők javasolnak az az úszás és a fitnesz. Itt 27-28%-al csökken a halálozási mutató. Az infarktus vagy a stroke veszélye 36-41%-al lesz kisebb ebben a két sportágban.

A futás, a futball és a rögbi a futottak még kategóriában szerénykedik. Pedig ezek a sportágak sokkal népszerűbbek Nagy Britanniában sőt más országokban is. Sajnos kimutathatóan kedvező hatásuk nincsen azokra, akik ezt gyakorolják. Persze az emberek többsége semmilyen sportot nem űz rendszeresen. Ők abban bíznak, hogy Winston Churchillre hasonlítanak: épp azért élnek sokáig, mert nem sportoltak! Inkább lelkesen nézik a sportolókat! A sportok iránti érdeklődés minden kategóriában megdönti a korábbi rekordokat. Ez kevés a hosszú és boldog élethez- állítják a tudós tanulmány szerzői- akik szerint évekkel hosszabithatjuk meg az életünket, ha teniszezünk, toll teniszt játszunk vagy épp a squasht választjuk