A feladat a védekezés és alkalmazkodás

2011-01-18 00:00:00 V.J.

hírkép

Megkezdte munkáját a III. Magyarországi Klímacsúcs szakmai konferencia. Idén a Klíma Klub által szervezett tanácskozás igazán stílusos  helyszínen  Szentendrén a Regionális Környezetvédelmi Központ igazán környezetbarát konferenciaközpontjában kerül megrendezésre.



A konferencia célja, hogy felhívja a figyelmet a világ legfontosabb környezetvédelmi problémájára, a globális felmelegedésre. A hagyományokkal szakítva ezen a klímacsúcson Magyarország és a hazai környezetvédelem helyzete kerül terítékre. A programot is ennek megfelelően állította össze a Klímaklub Tudományos Tanácsadó Testülete., melynek soraiban külföldön is elismert szaktekintélyeket találunk.

A III. Magyarországi Klímacsúcs – mely, a magyar soros EU elnökség hivatalos programja -,  fővédnöke Jakab István, az országgyűlés alelnöke, levezető elnöke pedig Prof. Dr. Kerekes Sándor, a Budapesti  Corvinus Egyetem nemzetközi és tudományos rektorhelyettese. A hivatalos megnyitó előtt szentendrei általános iskolások álarcos klímavédelmi felvonulással mutatták meg, hogy a legkisebbek számára is fontos a környezet védelme.  A 8 – 10 éves gyerekek egyszerű és érthető módon tudták megfogalmazni, mit jelent számukra a környezetvédelem. A szelektív hulladékgyűjtés, a komposztálás, a víztakarékosság, vagy a környezetbarát közlekedés és a levegő tisztasága.

A nap programjában olyan témák szerepelnek, mint a klíma és az energiaszektor kapcsolata, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás lehetőségei, valamint a klímaváltozás társadalmi hatásai. Délelőtt szakmai előadásokat hallgathatnak a résztvevők. Megnyitó beszédében Baranyai Árpád a kormány nevében köszöntötte a konferenciát, majd Szentendre polgármestere Dietz Ferenc  szólt a résztvevőkhöz, kiemelve, hogy a város számára milyen fontos a környezet védelme a mindennapokban.