Ma is felejtsük el a nyári gumit

2017-04-20 09:07:00 Kail

hírkép

A 24-es és a 82-es út egy-egy szakasza még mindig nem járható. Összesen 360 helyen mentettek a tűzoltók az áprilisi télben. A hó után ma szélviharok okoznak gondot a dermesztő hidegben.



Hajnalban még nem lehetett eljutni Répáshutára és Pilisszentlélekre Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében. De a már megközelíthető helyekre se induljunk el, ha már lecseréltük a téli gumit nyárira - tanácsolják a szakemberek.

Tegnap összesen 360 helyre hívták a tűzoltókat, 230 esetben elakadt, karambolozó vagy árokba csúszott járművet kellett menteni, máskor kidőlt, letört, villanyvezetékre zuhant fákat kellett eltávolítani.

A hó és a letört ágak, illetve vízátfolyás miatt járhatatlan Heves megyében a 24-es út Mátrafüred és Parádsasvár között, Győr-Moson-Sopron megyében a 82-es út Nyúl és Zirc között, valamint több más útszakasz Heves, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyében. Elakadt autóbusz miatt teljes útlezárás van Pécs és Orfű között.

Nyolc megye 90 településén szünetel az áramszolgáltatás, ami 18 ezer fogyasztót érint, a szolgáltatók folyamatosan dolgoznak a helyreállításon.

Mára sem kecsegtet sok jóval a meteorológia: a sok csapadék miatt már nem, de a viharos szél és a hófúvás veszélye miatt továbbra is első- és másodfokú figyelmeztetések, riasztások vannak érvényben az országban.

A Dunántúlon és a keleti országrészben is viharossá fokozódik szél. A Dunántúl nyugati részén 90-100 kilométer/óra közötti lökések is előfordulhatnak.