Ezrek bámulják Samu tarkóját

2009-10-20 00:00:00 debreczeni.l

hírkép

Samu, az előember aligha gondolhatta annak idején, hogy évente ezrek fogják megcsodálni Vértesszőlősön előkerülő nyakszirtcsontját. Hazánk egyik legjelentősebb archeológiai lelet együttesét, s a köré épült régészeti parkot akár kerekesszékkel is végigjárhatják.



Európa legidősebb ősemberének, a mintegy 350 ezer éves előembernek a csontmaradványai, használati tárgyai, konzervált lábnyoma látható a múzeumban, illetve a több korszakot átfogó bemutatóhelyen. Vértesszőlősön az emberré válás megismerése szempontjából egyetemes jelentőségű régészeti leleteket tártak föl. Pécsi Márton itt fedezte föl Európa egyik legrégibb előemberének a telephelyét 1962-ben, majd Vértes László ásatásai során, 1965 nyarán napvilágra került egy körülbelül 350 ezer éves ősember nyakszirtcsontja és két gyermekfog.

Samu Vértesszőlős legöregebb embere.

A Samunak elkeresztelt előember, a Homo erectus seu sapiens Paleohungaricus átmenetet képez a még csak fölegyenesedő és a már értelmes ősember között. A múzeumban Samu lábnyoma, csont-, kvarcit- és kovakavics eszközei, tűzhelye, valamint egy kardfogú tigris szemfogai és néhány ősnövény faj.