Halottak Egyiptomban - mi van a magyar turistákkal?

2011-01-29 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

Már több halottja is van az egyiptomi zavargásoknak. Kairó egyes részei csatatérré változtak. A Külügyminisztérium nem javasolja a magyar turistáknak az egyiptomi fővárost. Az országban lekapcsolták az internetet és a mobilhálózatokat, mert ezeken keresztül szervezeték a megmozdulásokat.



A magyar turisták nem mondják le útjaikat - mondta a Világgazdaságban A tengerparti üdülők több száz kilométerre vannak a zavargások helyszínétől - mondta Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivője. A Külügyminisztérium azonban azt tanácsolja, hogy a tervezett kairói fakultatív programokat mondják le az Egyiptomba készülődők. Ez érinti azokat, akik a piramisokra kíváncsiak, hiszen az ókori csodák a főváros határában találhatók.

Közben a megmozdulás átterjedt Alexandriára és Szuezre is. Itt is többen meghaltak. Van aki azt állítja, hogy azért, mert a rendőrség éles lőszert is használt az utcára vonuló tömeg ellen. Pénteken este már a hadsereg is támogatta a rendőrséget.

Megszólalt a 30 éve hatalmon lévő egyiptomi elnök is. Mubarak azt mondta: reformokat hajt végre. Nyitást és modernizációt ígért, a munkanélküliség csökkentését, az oktatás, egészségügy és a lakhatás javítását. Kérte a tiltakozókat, hogy ne folytassák a rombolást, és ne keverjék össze a szabadságot a káosszal és pusztítással.



Zavargások vannak Tunéziában és tüntetések Jordániában is.