Férfiak és Nők ideálja

2011-02-07 00:00:00 superadmin

hírkép

168 centi, nem több! Minden idők egyik legismertebb filmszerepének birtokosa a hétköznapokban egyáltalán nem feltűnő jelenség. Alacsony, soványka húsz éves fiú, aki farmerban, pólóban és baseball-sapkában jár, reggelire pedig diétás kólát iszik.



Közvetlen és barátságos fiatalember, bár a siker és a hírnév megtagadta tőle a hagyományos gyermek- és tinédzserkort. Idővel az iskolából is kimaradt, nehezem viselte azt is, hogy sikere miatt „mugli” iskolatársai sokat piszkálták. Például szekrénybe zárták és azt mondták neki, használja a varázserejét, ha ki akar jönni…

Paparazzók követik minden lépését, részben ezért is döntött úgy, nem megy egyetemre, részben pedig azért, mert már tudja, mit szeretne csinálni az életben: két szerelme van, a színészet és az írás. Daniel Radcliffe 5 éves korában fedezte fel a színészet iránti fogékonyságát. Bár szülei – édesanyja casting-rendező, édesapja irodalmi ügynök volt, ma már mindketten kizárólag fiúk tehetségét gondozzák – nem rajongtak az ötletért, édesanyja a sok unszolás miatt mégis elküldte a fényképét a BBC-nek, Daniel pedig nemsokára szerepet kapott a David Copperfield című Dickens-regény új televíziós adaptációjában. Ezután Pierce Brosnan oldalán tűnt fel a Panamai szabó című filmben.

Útban a világhír felé

Mindössze tizenegy éves volt, amikor számos meghallgatáson valóságos légiónyi minivarázslót győzött le, hogy megkapja Harry Potter szerepét a J.K. Rowling bestselleréből készült első szupermoziban, a Harry Potter és Bölcsek Kövében, melyet 2001-ben mutattak be. A rendező Chris Colombus később azt mondta róla, Daniel besétált a meghallgatásra, és mindenki tudta a teremben, hogy megtalálták Harry Pottert. A következő években egymást követték a Potter-filmek, egytől-egyig mind kasszasiker volt. Radcliffe jelenleg is a könyvsorozat hetedik, befejező részének filmváltozatát, a Harry Potter és a Halál Ereklyéit forgatja, mely két részből fog állni.

Elég jól keres - 17 millió fontja

Daniel Radcliffe átlagos huszonévesnek mondható, holott egy szupermárka megszemélyesítőjeként nőtt fel. Egyáltalán nem jellemző rá a kiégettség, a koravénség vagy a féktelen lázadás, mint például Macaulay Culkinra vagy Drew Barrymore-ra és több száz más gyereksztárra volt. Életét olyannyira meghatározza a Harry Potter-szerep, hogy még a barátai is a filmbéli pajtásai, Rupert Grint, Emma Watson és Tom Felton.

Bár jóformán csak egy szerepéről ismerjük, Radcliffe olyan gazdag, mint a legsikeresebb hollywoodi színészek. A Sunday Times 17 millió fontra becsülte a vagyonát tavaly, ami épp annyi, mint Orlando Bloomé, és 6 millió fonttal még több is, mint Keira Knightley „hozománya”. Daniel Radcliffe fele olyan gazdag, mint az angol trónörökös Vilmos herceg, ám egyszer talán még túl is szárnyalhatja őt, hiszen tehetségéhez nem fér kétség.