Színes programok a Duna Palotában

2017-11-14 10:02:00 Kail

hírkép

​A budai Vár után a pesti Duna Palotában folytatja tovább tevékenységét a Magyarság Háza. Az új helyszínen a program is bővül: külhoni magyar előadóművészek, színházak is bemutatkoznak.



Holnap, vagyis szerdán, Bethlen Gábor születésnapján lesz a Magyar Szórvány Napja. Ebből az alkalomból a Magyarság Háza Pozsonyban is tartott sajtótájékoztatót a megújult programokról. Az ünnepnap programsorozatáról Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója beszélt. Elmondta, hogy megpróbálják a pozitív oldalát is megmutatni a szórványjelenségnek - azt, hogy az elmúlt néhány évben szórványközpontok, szórványkollégiumok alakultak, amelyek lehetővé teszik a fiatalság számára, hogy anyanyelvén tanulhasson, hogy hagyományait, gyökereit, történelmét megismerhesse és igaz magyarrá váljon.

Felvidék, Kárpátalja, Moldva, Erdély, Vajdaság és Muravidék magyarjai lesznek a Magyarság Háza vendégei november 15-én. Kulturális fesztivál ad keretet a találkozónak, lesz étel- és italkóstoló, kézműves bemutató is. A program konferenciával indul - Elmélet és gyakorlatok a szórványmentésre a téma. A szervezők minden órában közös énekre és táncra invitálják az érdeklődőket a Ház előtt, este 6-tól pedig színes gálaműsort adnak a vendégek - magyar táncosok, énekesek, versmondók és zenészek a határokon túlról.

A változatos programkínálathoz kiváló helyszín az új épület a kultúra és a szórakozás negyedében, az V. kerületi Zrínyi utcában álló Duna Palota. A csaknem húsz teremmel rendelkező épületben számos új program várja az érdeklődőket.

„Próbáltuk a műfaji korlátainkat levetkőzni és filmklubok, koncertek által igyekszünk arról képet adni, hogy a külhoni magyar alkotások között milyen nagy teljesítmények, eredmények születnek - legyen szó tudományról, művészetekről vagy bármilyen sportsikerről” - mondta el Csibi Krisztina.