Arcok a Prima Primissima jelöltjei közül

2017-11-28 15:21:00 Kail

hírkép

1972-ben szerzett fizikus diplomát a Lomonoszov Egyetemen. 1976-ban védte meg disszertációját a Kossuth Lajos Tudományegyetemen. A biológiai fizika különböző részterületeinek nemzetközileg széles körben elismert kutatója.



Munkáiban a statisztikus fizika legmodernebb eszközeit használja. Az 1980-as évektől fraktálgeometriai módszerekkel sikerült leírnia bonyolult alakzatokhoz vezető jelenségeket. 1995-től kezdett el foglalkozni a csoportos viselkedés modellezésével, ezen belül az élőlények kollektív mozgása, az emberi szinkronizáció, a pánik, valamint a szociális hálózatok tulajdonságainak megismerése terén ért el kiemelkedő eredményeket. Széchenyi-díjas fizikus, egyetemi tanár a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

A munka, a család, a társadalom és a sport négyszögében zajlik az élete - vallotta a róla készült portréfilmben.  Kíváncsi a körülötte megfigyelhető folyamatokra és arra, hogy azok mögött milyen törvényszerűség rejlik. Statisztikus fizikusként diplomázott - ez a tudományág sok egyforma részecske kölcsönös egymásra hatásával foglalkozik. Innen több lépcsőn át, egészen az emberek kollektív mozgásáig bezárólag azt nézték, hogy sok hasonló, együttmozgó lény milyen érdekes mozgásformákat hoz létre.

Vicsek Tamás az ELTE egyik legtöbbet idézett tudósa - olvashatjuk az egyetem hallgatói magazinjának oldalán.  Tagja az Amerikai Fizikai Társaságnak, a komplex alakzatok természetben történő kialakulásának neves kutatója. 1991-től kutat és dolgozik az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Ő hívta életre a Biológiai Fizika Tanszéket 1998 januárjában. Számos külföldi intézményben volt vendégkutató, köztük a londoni King’s College-ban, a Yale Egyetemen és a Notre Dame Egyetemen is.  Csaknem 200 cikke jelent meg vezető nemzetközi folyóiratokban, köztük a Nature-ben több mint 10, és további 5 könyvet publikált szerzőként vagy szerkesztőként. Fraktálgeometriai módszerek segítségével sikerült értelmeznie és leírnia különböző jelenségeket, például a hegyvonulatokat, a hópelyheket, a baktériumtelepeket és az állatok, emberek, valamint repülő robotok csoportos mozgását. Állatviselkedéstani és szociálpszichológiai szempontból is érdekes eredményeket ért el, többek között az emberi viselkedés modellezésében, ezen belül a szinkronizáció, a pánik vagy a szociális hálózatok területén. Izgalmas kutatásairól mások mellett a BBC és a Discovery is készített műsort.

Vicsek Tamás a magyar tudomány kategória egyik esélyese, jelölttársai Blaskó Gábor gyógyszerkutató vegyész, az MTA rendes tagja, valamint Pintz János matematikus, akadémikus, kutatóprofesszor.

A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára. A díjat 2013-tól kezdve az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább. Mind a tíz kategóriában három jelölt (Prima) közül kerül ki a Prima Primissima díj nyertese. A szakmai elismerésen kívül a közönség által legtöbb szavazatot kapott a Demján Sándor által felajánlott 15 millió forinttal járó Prima Közönségdíjban részesül. A jelölteket ezen a linken tekinthetik meg és SMS-ben lehet szavazni rájuk, november 29-én éjfélig. Az ünnepélyes díjátadót december 1-jén tartják.

Fotó: YouTube / MTVA