Zöld masinák Győrben

2011-02-15 12:02:00 V.J.

hírkép

Elektromos áram, hidrogén, napenergia vagy akár sűrített levegő is hajthatja a járműveket Április 29- és május 1. között tartják Győrben az Alternatív Hajtású Járművek versenyét, a VI. Széchenyi futamot.



A versenyeken a jelentkezők meghatározott kategóriákban indulhatnak saját építésű gépeikkel.

Az üzemanyag egyre drágább így egyre többen dolgoznak azon, hogy elérkezzen az idő, amikor a közlekedésben nem a benzin vagy a gázolaj lesz a meghatározó. Ezeknek a fejlesztéseknek nyújt megmérettetési lehetőséget a VI. Széchenyi Futam, Európa legrangosabb olyan innovációs versenye, amelyen kizárólag Alternatív Hajtású Járművek állnak rajthoz. Az INNO-MOBIL Sportegyesület és az Alternatív Hajtású Járműsport Szövetség által meghirdetett futamokon a jelentkezők meghatározott kategóriákban indulhatnak. A saját építésű vagy átépített járműveket elektromos áram, hidrogén, napenergia vagy akár sűrített levegő is hajthatja.

 

A sebesség természetesen másodlagos. Az értékelés során nem csupán a sebességet és a hatótávolságot veszik figyelembe a szakmai zsűri tagjai - e tényezők mellett fontos szempont az alkalmazott technológia újdonsága, a minél egyedibb megoldások felvonultatása, illetve a kivitelezés precizitása. A lehetőségek tárháza és a tervezők fantáziája szinte kimeríthetetlen.