A magyar konyha hete Kárpátalján

2018-02-07 17:33:00 Kail

hírkép

Ünnepélyesen megnyitotta Grezsa István kormánybiztos szerdán Beregszászon a VI. Magyar Konyha Hete rendezvényt, amelynek keretében február 8. és 11. között Kárpátalján közel 25, túlnyomórészt magyar étterem kedvezményes áron kínálja ételeit a vendégeknek.



A magyar kormány támogatásával Kárpátalján hatodik alkalommal szervezett magyar konyha hetének megnyitóján Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa - mint az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta - azt hangsúlyozta, hogy a világban tartott hasonló rendezvények is bizonyítják, hogy a terített asztal komoly nemzetmegtartó erő. Nincs ez másként Kárpátalján sem, ahol a magyar konyha hetének - tette hozzá - még nagyobb a jelentősége, mert három éve a térségből az ukrán válság következtében szinte eltűntek az anyaországi és a belföldi turisták, ám mostanra ismét fellendülőben van a térségben az idegenforgalom, Magyarországról is egyre több diák- és nyugdíjas csoport látogat Kárpátaljára a magyar kormány és a Rákóczi Szövetség támogatásával. A térség vonzerejét nagyban növelik a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Társaság (KMTT) által szervezett gasztronómiai fesztiválok, s nem utolsósorban a minden év elején tartott magyar konyha hete - jegyezte meg.

A kormánybiztos azt is elmondta, hogy az idegenforgalom fejlesztéséhez nem elegendő a kiváló vendéglátás, hiszen a megfelelő infrastruktúra mellett elengedhetetlen a tiszta, gondozott környezet. A magyar kormány ezért jelentős támogatást nyújt Kárpátalján a tiszta környezet megteremtéséhez, a többi között a hulladékgyűjtés megszervezéséhez, a magyar vonatkozású idegenforgalmi látványosságok környékének gondozásához, az emlékhelyek feliratozásához - emelte ki.

A KMTT a magyar konyha hetének ötletét a Magyarországon évente tartott "torkos csütörtök" programból merítette. Ezúttal az akcióhoz csatlakozott éttermek a megye magyarok által is lakott négy járásában február 8-án az előre meghirdetett ételekre 50 százalékos, a többi napon 25 százalékos kedvezménnyel várják a vendégeket. A rendezvény céljai közé tartozik a figyelem felkeltése a korábbi nemzedékek által készített ételek és a magyar gasztronómia értékei iránt.