Mi is kiszúrhatunk a reptéri szarkákkal

2018-02-14 09:36:00 Kail

hírkép

Parfümök, ékszerek, készpénz. Leginkább ezekre utaznak azok, akik a légi utasok feladott poggyászát kifosztják. A lakat a bőröndön ilyenkor nem segít - még az interneten is van olyan videó, amelyik mutatja, hogy ez nem akadály.  De hogyan tehetjük a legtöbbet a csomagjaink védelméért?



Rákényszerítenek bennünket a légitársaságok és a légi közlekedésről szóló szabályok, hogy feladjuk a dolgainkat, ezért  jobb minél kevesebb cuccal utazni - tanácsolta a TV2 reggeli műsorában Kiss Róbert Richard turisztika szakújságíró.  Így kézipoggyászként vihetjük az értékeinket és rajtuk tarthatjuk végig a szemünket. De ha ez nem lehetséges, muszáj sok holmit magunkkal vinnünk, akkor bőrönd esetében használ a fóliázás. Kevés olyan esetről tudni, hogy fóliázott bőröndből valami eltűnt volna. Segít az is, ha alaposan megfontoljuk, hogy mit teszünk a bőröndbe. Lehetőleg minél kevesebb érték kerüljön oda, kevés olyan dolog, aminél fáj, ha eltűnik vagy ami vonzó lehet a szarkáknak.

Ha mégis elloptak valamit a poggyászból, akkor azt bizonyítani kell. Célszerű a repülőtéren indulás előtt még egyszer kinyitni a csomagot, kamerával felvenni, hogy mi van benne, majd visszazárni és egyből feltenni a futószalagra. Így tudjuk igazolni azt, hogy beletettünk valamit. Aztán amikor megérkezünk, rögtön ugyanígy meg kell néznünk, hogy még mindig benne van-e az a dolog a bőröndben. De ez eléggé kevéssé életszerű, a valóságban ha nem irreális dolgot állítunk, azt azért el szokták fogadni tényként és utánanéznek a történteknek az érintett légitársaság képviselői. Ha van valami, ami közel áll a szívünkhöz és fel kellett adnunk, akkor érkezés után rögtön ellenőrizzük, hogy nem tűnt-e el. Még akkor is, ha furcsán néznek ránk, amiért egyből bontogatjuk a szalagról lekerült bőröndöt és abból kihullik például a fehérnemű. Ha hiányzik az adott dolog, azonnal oda kell menni a poggyászpulthoz és fel kell vetetni a jegyzőkönyvet - javasolja a szakújságíró.

A hivatalos statisztikák szerint egyébként nem gyakori a poggyászfosztogatás Budapesten, bár amit az interneten látunk, az más képet mutat - mondja Kiss Róbert Richard. Aki biztatónak tartja, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rögtön vizsgálatot rendelt el, amikor kipattant a botrány a Liszt Ferenc repülőtéren és van már felderített eset is.