Legyenek családbarátok

2018-03-07 18:06:00 Kail

hírkép

Mostantól április 6-ig lehet jelentkezni a 2018 - a külhoni magyar családok éve első nyílt pályázatára. Az 500 millió forintos keretből a családbarát vállalkozásokat támogatják - jelentette be Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár.



A mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozások 3-4,5 millió, a többiek 3-6 millió forintra nyújthatnak be pályázatot mától április 6-án délután 2-ig. A jelentkezőknek az általános vállalkozásfejlesztésen túl az alábbi három vállalás valamelyikét kell teljesíteniük a kiírás szerint: családbarát munkahelyek kialakítása, a családokat segítő szolgáltatások nyújtása és külhoni diákok szakmai képzésének, pályakezdő fiatalok foglalkoztatásának támogatása - közölte az államtitkár. A végső cél a Kárpát-medencei gazdasági térség erősítése érdekében a külhoni magyar vállalkozások támogatása.

Potápi Árpád János azt is kifejtette, hogy az egyes kritériumok mit is foglalnak magukba. A családbarát munkahelyek és családokat segítő szolgáltatások között említette játszósarok kialakítását, a munkavállalók tanköteles korú gyermekeinek tanszercsomag biztosítását, a tanuláshoz szükséges eszközök beszerzésének támogatását, a gyermekek napközbeni felügyeletének megszervezését vagy anyagi támogatását, napközik, táborok biztosítását a szünidők idejére vagy családi rendezvények szervezését. De azzal is lehet pályázni, ha egy vállalkozás rugalmas munkaszervezést, részmunkaidős lehetőség biztosítását a kismamák, édesanyák, édesapák számára és különféle szolgáltatásokat nyújt a gyermekvárás idején.

Azok a cégek, amelyek a külhoni magyar diákok szakmai képzéséhez, a pályakezdő fiatalok foglalkoztatásához akarnak hozzájárulni és ehhez igényelnek pályázati pénzt, legfeljebb öt diák képzéséhez jelentkezhetnek diákonként 200 ezer forint támogatásra.

Fontos tudni, hogy csak a 2017. január elseje előtt a szomszédos országokban bejegyzett és azóta folyamatosan működő  magyar mikro- és kisvállalkozások indulhatnak, cégenként egy pályázattal - emelte ki az államtitkár.

A 2018-as tematikus évről a Magyar Állandó Értekezlet döntött tavaly novemberben, megvalósítására egymilliárd forintot biztosít a kormány. A mostani pályázati felhívás a www.bgazrt.hu és www.nemzetiregiszter.hu oldalakon olvasható.