Robert Downey Jr. magyar gyökerei

2018-04-27 13:19:00 Kail

hírkép

A Magyar Hollywood Tanács a Tatai Közös Önkormányzati Hivatallal közösen különleges rendezvényt szervezett Tatán. A háromszoros Golden Globe-díjas és Oscar-díjra is jelölt világhírű amerikai filmszínész, Robert Downey Jr. magyar gyökereit mutatta be a polgármesteri hivatal dísztermében megtartott est.



Robert Downey Jr. 1965-ben született Manhattanben, New Yorkban. Édesapja filmes, nővére író, színésznő. Első szerepét 5 évesen kapta, 20 évesen csatlakozott a Saturday Night Live stábjához, mellyel Hollywoodba költözött. 1987-től folyamatosan keresik, főszerepeket játszik hollywoodi szuperprodukciókban: Chaplin, Air America, Született gyilkosok, Fergeteges forgatás, A Vasember, Terhes társaság, Bosszúállók, és így tovább.

Az érdeklődők először a tatai zsidó temetőbe látogattak el, ahol Robert Downey Jr. 1820-ban született szépapja, Stern Jakab és szépanyja, Deutschländer Eleonóra nyugszik. Ugye fantasztikus hír, hogy egy újabb magyar kötődésű világhírességről emlékezhetünk meg?

A temetőlátogatás után Michl József polgármester üdvözölte a vendégeket. Saját gyermekkori emlékeit elevenítette fel a film szeretetéről. Fontosnak mondta, hogy a fiatal generációk érdeklődése megnőjön a mai, magas szakmai szinten álló magyar filmek iránt. Ezt követően Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke tartott előadást a hollywoodi nagy filmstúdiók magyar alapító atyáiról, Zukor Adolphról, William Foxról (Fuchs Vilmos). Sorra vette azt a 43 Oscar-díjat, amelyhez magyar vagy magyar származású filmes művész kötődik.

Cserteg István tatai filmkutató arról beszélt, hogy az elmúlt 100 évben közel 200 filmet forgattak Tatán, illetve Komárom-Esztergom megyében.

Hamarosan könyv jelenik meg erről, ami arra is hivatott, hogy a megyei filmes emlékeket minél szélesebb körben megismertesse.

Hubai Gergely filmszakértő, a Színház és Filmművészeti Egyetem oktatója Robert Downey Jr. szakmai életét mutatta be számtalan információ és filmrészlet felhasználásával.


Végezetül Bokor Balázs elnök filmes vendégeivel, Szipál Péter fotóművésszel, Piroch Gábor kaszkadőrrel, Pannoniay Boglárka rendezővel beszélgetett Hollywood magyar vonatkozásairól. A Tanács elnökének könyvét: „Az én Hollywoodom” nagy érdeklődéssel fogadták a jelenlevők.

A Magyar Hollywood Tanács újabb eseménye megint bizonyította, hogy Hollywood történetében a magyarok valóban nagy szerepet játszottak. Végezetül Michl József polgármester és Bokor Balázs elnök bejelentette, hogy közös munkába fognak, hamarosan kidolgozzák az I. Tatai Filmfesztivál megrendezésének részleteit.