Szomszéd a csúcson

2018-06-19 10:27:00 Kail

hírkép

A szokásosnál nagyobb tömegre kell felkészülniük az idén azoknak a magyar turistáknak, akik a horvát tengerpartot választják nyaralásuk célpontjául.



A Horvát Turisztikai Hivatal közlése szerint az év első öt hónapjában 20 százalékkal több turista érkezett Horvátországba, mint tavaly ilyenkor, nyáron pedig tovább emelkedhet az utazók száma. A május kiemelkedően erős volt: 1.7 millió turista 6.5 millió vendégéjszakát töltött el az országban. Elsősorban a németek és az osztrákok, a szlovének és a britek választják a legnagyobb számban a horvát Adriát, de a magyarok körében is egyre többen indulnak a legközelebbi tengerpartra – mondta Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró az M1 Ma délelőtt adásában.

A szakértő a szálláshelyeket illetően hozzátette, hogy van, ahol akár 20-30 százalékos áremelkedésre is lehet számítani. A magyarok körében Görögország és Olaszország továbbra is népszerű célpont, Marokkót, Máltát, Bulgáriát is sokan választják, de külföldön elsősorban még mindig Horvátországban nyaralnak a legtöbben hazánkból. A nyaralás költségeinek kiszámításához pedig azt a tippet adta a szakértő, hogy a befizetett összeget vegyük alapul, mert körülbelül akkora összeget fogunk költeni a helyszínen is.

Akik viszont itthon szeretnék kipihenni az egész éves fáradalmakat, azok is számos alternatíva közül választhatnak. Továbbra is a Balaton vezeti a listákat, de az ország minden táján erősödött a turizmus: mind programokban, mind pedig látnivalóban egyre szélesebb a skála. Magyarországon pedig kiemelt fontosságú a fesztiválturizmus is, amely a nyáron az egész ország területén folyamatosan szolgál programokkal.