Temetői séta kezdőknek és haladóknak

2018-06-24 09:45:00 Kovacs R.

hírkép

Régen Kerepesi úti temetőnek hívták, majd miután az utcát átkeresztelték, az intézményből Fiumei úti Sírkert lett. Ha valaki egyszer sétál a hantok között, rájön, hogy itt sokkal többről van szó, mint egy temetőről: 56 hektáros, szépen karbantartott park, fantasztikus építészeti- és szoborgyűjtemény, valamint a legújabb kori magyar történelem egy nagy szeletének lenyomata.



Pest köztemetőjeként nyitották meg az intézményt, még a XIX. században, amely hamarosan az ország legrangosabb kegyelti helyévé vált. Itt található Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos mauzóleuma, és mások mellett Ady Endre, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór, Arany János, Erkel Ferenc, Faludy György, Jancsó Miklós és Kertész Imre síremléke. Ide temették a rendszerváltás utáni első magyar miniszterelnököt, Antall Józsefet, és a nemrég elhunyt vállalkozót, Demján Sándort is.

 

A temető az 1848 óta egymást váltó történelmi korszakok lenyomatát – és persze, legismertebb alakjainak hamvait – is őrzi. Itt nyugszanak a legnagyobb számban a magyar történelem és kultúra nagyjai, a síremlékek nagy része művészettörténeti érték, híres építészek és szobrászok alkotása. A sírkertben külön parcellát kaptak a művészek, a jakobinusok, az 1848-as és az 1956-os forradalom hősei, és hatalmas mauzóleum emlékeztet a pártállami idők halottkultuszára.

 

A Fiumei úti Sírkert a Múzeumok éjszakája alkalmából hat tematikus sétát indított, már délutántól, és a résztvevők megismerkedhettek a temetőben nyugvó híres családokkal, művészekkel, sportolókkal, meg természetesen magával az intézménnyel. A felkészült idegenvezetők felhívták az érdeklődők figyelmét arra is, hogy folyamatosan indítanak ilyen, és ezekhez hasonló sétákat. Van például biciklitúra a sírkert eldugott útjain, bemutatják a híres cigányprímások nyughelyét, a művészparcellát, és az ’56-os forradalmárok nyugvóhelyét. Sőt, a szomszédos Salgótarjáni utcai zsidó temetőt is meg lehet nézni az ott szervezett általános bemutató séták keretében. (forrás: Fiumei úti Sírkert)