Még a luxusüzletek is idomulnak a vébéhez

2018-07-03 11:10:00 Kail

hírkép

Moszkvában a kezdeti nyugalomhoz képest már alig van olyan hely, ahol ne érezné az ember, hogy világbajnokság folyik a városban. A szurkolói zónákról, a stadionokról, a közlekedésről és más hasznos tudnivalókról is beszámolt Kiss Róbert Richard az InfoRádió Világszám című műsorában. Ha lemaradt volna róla, most elolvashatja.



A megújult belvárosban az árak is persze felmentek. A szállás, ahol 10-15 ezer forintért szoktam lakni, most százezer lett volna, a Balcsik hotel a Vörös térnél pedig úgy másfél millió a foglalási rendszeren keresztül. Végül egy társasházi lakást béreltem 25 ezerért, a belvárostól távol. Viszont közel volt a metró és a közlekedést a vébé idején ingyen lehet használni. Ehhez kell egy szurkolói igazolvány és mellette az adott mérkőzésre szóló jegy. De a gyakorlatban, ha elindulnak a szurkolók, a kutya nem nézi, kinek van jegye és kinek nincsen. Ez azokra a napokra, amikor nincs meccs, persze nem érvényes.

A tömegközlekedés nagyon jó, a napijegy nem drága, viszont néhány metrómegálló hossza olyan, mint nálunk egy teljes metróvonal. Nagyon komoly metrófejlesztés volt az utóbbi időben, egyre csak nő a hálózat, éjjel 1-ig járnak a szerelvények. A szurkolókat buszokkal viszik a belvárosból a stadionokba – ezek is rendben indulnak és tiszták. A hangulat ott is hatalmas, a buszon például néhány brazil lány nem viselt felül semmit, csak testfestést. Ettől a brazilokat még jobban megszerette mindenki. Sokan beöltöznek egyébként, a dánok például szarvakat viselnek, a franciák gall sisakot, kicsit a velencei karnevál és egy zenei fesztivál keveréke az egész. Az ételeknél a stadionokban és a szurkolói zónákban nincsenek csodák, főleg a hotdog dominál. Az italok szponzoritalok, vébés műanyagpoharakat adnak hozzájuk. Ezeket sokan gyűjtögetik.

A bejáratnál az itthon megvásárolt jegy mellé fel kell mutatni a kint erre kiállított szurkolói igazolványt is. Ha ezt megszerezte valaki, akkor a többi mérkőzésre bárhogy vehet jegyet. Az egyébként is 110-150 eurós jegyek 1100 euróért is gazdát cseréltek.

A stadionokat jól építették meg, többnyire minden helyről lehet látni a pályát, de a legjobb a 78 ezer nézőt befogadó Luzsnyiki. A legszebb pedig a Szpartak, főleg éjszaka kivilágítva. A jekatyerinburginál pedig a stadionon kívülre is építettek nézőteret, onnét be lehet látni a pályára. Szocsiban rengetegen vannak, ott lehet nyaralni, strandolni is. De Kalinyingrádban is komoly a hangulat, Európából könnyű megközelíteni a várost. Szentpétervár szintén a népszerű helyszínek közé tartozik.

A középületek világítására is nagyon sokat fordítottak Moszkvában, sokszor las vegasi a hangulat a belvárosban. A különböző klubok már délután kinyitnak. Több helyen minitárlatokat lehet megnézni, a híres nagy múzeumok is felkészültek a szurkolók rohamára, külön focis tárlatok vannak, köztük a labdarúgó világbajnokságok története. Egy másodpercig nem lehet unatkozni. Mindehhez még ott vannak a spontán bulik. De az is élmény, amikor elindulnak a szurkolók és tele van velük a moszkvai metró, sok ezer ember énekli egy adott ország vagy a vébé indulóját egyszerre. A szurkolói zóna előtt a Szaturnusz bolygóra hasonlító installációt csináltak – egy hatalmas műanyag focilabda körül egy körgyűrű van, a focilabdát megvilágítják és a gyűrűn közben körbe-körbe mennek a vébé hírei. Rengeteg a kivetítő, a háttérben ott a Lomonoszov Egyetem szépen megvilágított épülete, ráadásul kellemes az idő.

 

A luxusüzletek a vébé idején egy-két órával tovább tartanak nyitva – aki eljön a világbajnokságra, az költ is. Ha már a belépő- és repülőjegyeket, tízszeres árú szállodákat ki tudja fizetni, akkor vélhetően a luxusmárkák kínálata sem hagyja hidegen. Az éttermekben nagyon jó a forgalom. Az utcai étkezdékből a jobb negyedekben nincs túl sok Moszkvában, ott viszont óriási sorok állnak. Az olcsó dolgok is igencsak mennek a vébé idején. A többieket meg várják a VIP szaunák meg a Gentleman clubok. Ide az igazán gazdag oroszok közül is járnak, olyanok, akik ha akarnak, megvesznek egy menő nyugati futballklubot is akár. Vagy kettőt.

A szerző fotói és videója