Trópusi vihar élőben

2018-08-28 10:33:00 Kail

hírkép

Trópusi viharrá szelídült Hawaiihoz közeledve a Lane hurrikán, de így is hatalmas hullámokkal, sárlavinával és áradással érkezett. A Nagy Szigeten a lakosokat több helyről ki kellett menekíteni.  Hawaii azonban mindent összevetve jól állta a sarat.



A Hawaii-szigeteken nagyjából 300 ezer ember üdült, amikor a múlt héten odaért a Lane. Köztük magyarok is. A rendőrség hangosbemondón szólította fel az embereket, hogy távozzanak a strandokról, így a híres Waikiki Beach-ről, de sokaknak hiába beszéltek: katasztrófaturisták fotózták a sokméteres hullámokat. Mint ahogy a korábbi vulkánkitörést is. Előfordult, hogy bajbajutott embereket kellett kimenteni, 14 magyar pedig a tiszteletbeli konzultól kért tanácsokat.


Kiss Róbert Richard turisztikai szakértő korábban már átélt élőben egy hurrikánt Hawaiion. Az M1 televízió műsorában faggatták arról, hogy milyen volt. Többször volt az elmúlt évtizedekben riadó Hawaiion, amikor hurrikán közeledett a szigetcsoport felé - mesélte a szakértő. Az Egyesült Államokban azonban sokkal jobban felkészültek az ilyen esetekre, mint mondjuk Délkelet-Ázsiában. Ha természeti csapás várható, időben szólnak, időben kimentik az embereket. "Amikor ott voltam és mondták, hogy közeledik a hatalmas vihar, 3-4 nappal előtte már lemondták a tengeri túrákat, köztük a klasszikus cápanézegetést is.  A veszélyeztetett kikötőkből biztonságos övezetbe irányították a hajókat" - mondta el Kiss Róbert Richard, aki arról is beszámolt, hogy a szállodákat biztonságosra építették. "Mi például a Waikiki Beachnél viszonylag magasan laktunk, de nem éreztünk veszélyt. Maga a vihar elképesztő, a pálmafákat láttam, ahogy majdnem a földig hajlította. Bedeszkázva az üzletek, senki sincs az utcán, katasztrófafilmbe illő jelenet, ami egy ilyen hatalmas szélvihart jellemez."

Az anyagi kár biztos hogy most is hatalmas, az áradások, a szél sok mindent tönkre tettek - főleg az infrastruktúrát vagy a kisebb üzleteket. De a szállodákban nem esett kár, az emberi élet az, amit ilyenkor maximálisan mentenek Hawaiion. Most a Nagy Sziget volt leginkább érintett, akárcsak a vulkánok esetében. Oahu szigetén van azonban a legnagyobb élet és a legtöbb turista, ott található  Honolulu is, a Waikikivel - mondta el a turisztikai szakértő, aki úgy véli: a tűzhányó, a trópusi vihar, a földrengések dacára is 10 millió fölé fog kerülni a turisták száma az idén Hawaiion.