Kitálal egy luxusjacht stewardesse

2018-09-01 12:21:00 Kail

hírkép

A fedélzeten dolgozóknak nincs könnyű dolguk, hiszen olykor lehetetlennek tűnő helyzeteket kell megoldaniuk, de ezért busásan meg is fizetik őket.



Milliárdokat érő luxusjachtok töltik meg nyaranta a Francia Riviéra, az Amalfi-part, Görögország és Dalmácia kikötőit, nem ritkán szupersztárokkal, a világ elitjébe tartozó üzletemberekkel, gazdag örökösökkel – és az ő ellátásukért felelős személyzettel. A CNN-nek egy 25 éves, stewardessként dolgozó nő mesélt munkatapasztalatáról, a jachtokon zajló életről, amelybe most így betekintést nyerhet a szélesebb közönség is.

Gemma Hulbert hét éve dolgozik vezető stewardessként luxusjachtokon, az általa betöltött pozíció azonban sokkal több munkaterületet foglal magában, mint azt elsőre gondolnánk. A jachtokon a  személyzet ugyanis egyszerre látja el a pincérek, takarítók és olykor a jógatanárok munkáját, de ők felelnek az utasok szórakoztatásáért és a koktélok keveréséért is. A különleges kéréseken a fiatal nő már meg sem lepődik, hiszen furcsábbnál furcsább dolgokkal állnak elő a luxushoz szokott vendégek. Egyszer például az egyik utas azt kérte, hogy a fürdővizet Fiji ásványvízzel és egy fél csésze babaolajjal öntsék fel, ő ugyanis csak ebben volt hajlandó fürdeni.

“Az is megtörtént egyszer, hogy az egyik vendég egy vintage Hermes táskát vásárolt az Egyesült Államokban, amelyért aztán magángépet küldtek Monacóból, hogy a hölgy azzal jelenhessen meg a következő napi gálán” – mondta a stewardess a CNN riporterének.

A dolgozóknak 24 órás készenlétben kell lenniük és a szabadnapot is elfelejthetik. A busás fizetés azonban kárpótolja őket: 2700 és 9000 dollár körüli összeget keres a személyzet beosztástól és a jacht méretétől függően és ebben még nincs benne a borravaló. Kiadás pedig szinte nincs is, mivel az ételt és a szállást is a hajókon kapják. Idegileg azonban rendkívül megterhelő a feszített munkatempó és a folyamatos készenlét, így sokan csak pár évig bírják a hajtást, aztán más területen helyezkednek el.

A privát jachtokon nemcsak maguk a tulajdonosok, hanem magas presztízsű vendégek, közismert sztárok is is megfordulnak, akik olykor kibérlik vagy kölcsön kapják a milliárdokat érő csodákat. A legtöbb luxusjacht-tulajdonos azonban leginkább az üzleti életből kerül ki. Ők befektetéseiknek köszönhetően megengedhetik maguknak a fényűző életmódot, és a luxusjachtok fenntartását – beleértve a kívánságaikat teljesítő személyzetet is.