Halottak, fosztogatók - szigetté lett a város

2018-09-17 09:24:00 Kail

hírkép

Az Atlanti-óceán partján fekvő Wilmingtont teljesen elvágta a külvilágtól a Florence hurrikánt követő áradás.



A hatóságok szerint se ki, se be: az összes út teljesen járhatatlan, mindet egyre mélyülő víz borítja. A 120 ezres város a szó szoros értelmében szigetté vált. Körülbelül 400 embert kellett kimenteni a vízből, Wilmington nagyobbik részén nincs áram. Legalább két napig ez még így is marad, a meteorológusok szerint addig még nem javul az idő.

Senki ne jöjjön még vissza ide – mondja a megyei elöljáró. Majd hozzáteszi, hogy nem is nagyon térhetnek haza az ottaniak, hisz az elárasztott utak miatt nincs hol. Akik a kitelepítéssel dacolva a városban maradtak, azok most kijárási tilalommal kénytelenek szembenézni, miután a hatóságok öt embert őrizetbe vettek fosztogatás gyanújával – az egyik boltot akarták kirámolni.

Az első áldozatokra, egy anyára és hét hónapos kisfiára pénteken akadtak rá.

Az amerikai kosárlabda-legenda, Michael Jordan a városban nőtt fel és most pénzt gyűjt azoknak a megsegítésére, akik károkat szenvedtek a viharban. A két Karolina egyes vidékeire a múlt hét közepe óta több mint 1 méternyi eső esett, a hatóságok szerint a folyók vízszintje még tovább nőhet. A vihar még további tragédiákat okozhat hirtelen áradások formájában – mondja Észak-Karolina kormányzója.

Az Egyesült Államok keleti partvidékén legkevesebb 17 halottat követelt a Florence hurrikán, amely csütörtökön csapott le Észak- és Dél-Karolinára. Mostanra már óránként 55 kilométeres széllé szelídült a múlt hét közepén még 200 kilométeres sebességgel száguldó vihar.