Szigorúan titkos létesítmény volt

2018-09-29 18:55:00 Ujvári

hírkép

A Sziklakórház Atombunker LOSK 0101/1 jelzéssel ellátott „szigorúan titkos objektum” volt egészen 2002-ig. Múzeumként először 2007-ben nyitotta meg kapuit, így a köztudatba csak ezután tudott bekerülni, ellentétben sok más magyarországi múzeummal, amely már évtizedek óta működik - meséli Polácska Fruzsina, a múzeum marketing menedzsere.



A Tripadvisor utazási portál szeptemberben közzétett listáján, melyet az utazók értékelése alapján állítanak össze, az év legnépszerűbb múzeuma lett a Sziklakórház. Már a neve is sejteti, hogy nem egy közönséges múzeumról van szó. Polácska Furzsinával beszélgettünk.

Az állandó kiállítást mikor nyílt? Mennyi a látogató egy évben?

A Sziklakórház először 2007-ben, a Múzeumok Éjszakáján volt megtekinthető, 2008-tól pedig folyamatosan várja látogatóit. Ettől kezdve a az érdeklődők száma évente átlagosan 22%-kal nő, tavaly elértük a 168 ezret. Az elmúlt 10 évben csaknem 1 millióan látogatták meg múzeumunkat.

Főként magyarok vagy külföldiek?

Több a külföldi látogató, de az Atombomba kiállítás kapcsán indított hazai marketingkampánynak köszönhetően nagymértékben nőtt a magyar látogatók száma is.

A magyar történelem a mi múltunk része, mégis több külföldi látogatótok van, ez hogyan lehet?

A külföldiek nagy része alaposan tájékozódik az utazása előtt és tudatosan megtervezi, hogy a pár napos látogatásba mi fér bele. A már korábban említett Tripadvisor utazási portálon mindig előkelő helyen szerepelünk, így a legtöbb ember „Must see” listájára felkerülünk.

Nálatok látható most a kuriózumnak számító Atombomba kiállítás is. Ezt mióta terveztétek? Hogyan valósulhatott meg?

Az atombomba kiállítás valóban egyedülálló, hiszen ez az első olyan tárlat Európában, amely az atomfegyverek emberre és környezetre mért pusztító hatását mutatja be. A kiállítás több éves egyeztetést követően valósult meg a Hirosimai Béke Emlékmúzeum és a Nagaszaki Atombomba Múzeum közreműködésével. A korabeli tárgyakat – amelyek az atomtámadások után megégve, megrongálódva maradtak fent – az említett két múzeum bocsátotta rendelkezésünkre. A többi installációt mi álmodtuk meg és készítettük el.

A látogatók hogyan reagálnak rá?

Keveset tanulunk és tudunk arról, mi zajlott a tengerentúlon a második világháború idején. A hirosimai és nagaszaki atomtámadás a legtöbb embernek távolinak és megfoghatatlannak tűnik. A két atombomba következményeit és a jelenleg is hadrendben lévő atomfegyvereket látva tudatosul a látogatókban, hogy mennyire törékeny a béke…

Érkeztek Japánból is megnézni a kiállítást? Hogyan tetszett nekik?

A kiállításnak abszolút pozitív a fogadtatása a japán látogatók körében. Hálásak azért, hogy Európában figyelmet szentelünk a témának és egy ilyen horderejű kiállítás keretében mutatjuk be a náluk 1945-ben történt eseményeket,

Meddig látható az időszaki Atombomba kiállítás?

Az eredeti Hirosima-Nagaszaki Atombomba kiállításunk augusztus 31-én véget ért. A nagy érdeklődés és a téma aktualitása miatt az autentikus tárgyak helyét nemes másolatok vették át, amelyek a továbbiakban is az atomfegyverek emberre és környezetre mért hatását mutatják be.

Tervezitek integrálni az állandó kiállításba?

Az átkötés nem nehéz, hiszen a kórház és az atombunker mindig szervesen összekapcsolódott a történelem folyamán. 1958-62 között, a hidegháború idején azért bővítették a kórházat atombunkerré, hogy egy esetleges vegyi vagy nukleáris csapás után sebesültek százait tudja ellátni. Ezt támasztja alá, hogy atomtámadás esetén nem a felső vezetés, hanem a János kórház orvosokból és nővérekből álló csoportja jött volna ide először, hogy később el tudják látni a túlélőket.

Személy szerint melyik a kedvenc részed a kiállításon?

Amit én a legjobban szeretek, az a kevésbé kézzelfogható. Ami leginkább magával ragadó, az az, hogy eredeti környezetben, élő idegenvezetéssel mutatjuk be a 20. század legfontosabb történelmi eseményeit, ezáltal a múlt megelevenedik. Ami ezen kívül igazán egyedivé teszi a múzeumot, az, hogy az akkori – és egyébként jelenlegi – vezetőség szinte a semmiből rakta össze a kiállítást, komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy a múzeum egyre magasabb színvonalat és komoly értéket képviseljen. Ezzel a küldetéstudattal minden itt dolgozó azonosulni tud, ezért élvezetes és hatékony a közös munka.

Az év legnépszerűbb múzeumának díjára nem lehet pályázni, így a múzeum munkatársai nagyon büszkék az elért eredményre. Az elmúlt három év során másodjára sikerült bezsebelniük ezt a kitüntető címet.