Durvul a helyzet Floridában

2018-10-10 09:49:00 Kail

hírkép

"Rendkívül veszélyes", 4. kategóriás viharrá erősödhet a Michael hurrikán a floridai partok közelében.



Óránként több mint 200 kilométeres széllel csaphat le néhány óra múlva a Michael Floridára. Több mint 370 ezer embert evakuáltak a tengerpartról magasabban fekvő részekre. Közép-Amerikában a hétvégén legkevesebb 13 halottja volt a hurrikánnak, a vele érkezett esőnek és a nyomában fellépő áradásoknak.

Floridában szükségállapotot rendeltek el, akárcsak Alabamában és Georgiában. A miami székhelyű nemzeti hurrikánközpont életveszélyes viharokra figyelmeztet, arra, hogy még a mostaninál is erősebbé válhat Michael, mire lecsap a floridai partokon. Néhány helyen akár 4 méteresre is felkorbácsolhatja a hullámokat.

A Saffir-Simpson skálán a 4-es kategória óránként 250 kilométeresnél erősebb szélvihart jelent, ez még a jól megépített házakban is súlyos károkat okozhat és fákat csavarhat ki - írja a BBC honlapja.

Rick Scott kormányzó szörnyű viharról beszél és arra kéri a floridaiakat, hogy hallgassanak a hatóságokra. Az illetékesek szerint azonban a figyelmeztetések ellenére sokan a veszélyzónában maradnak. Az iskolák és az állami hivatalok mindenesetre nem nyitnak ki a héten. Tegnap készenlétbe helyezték a Nemzeti Gárda 2.500 tagját.

Heves esőzések várhatók a két Karolinában is, ahol a Florence hurrikán pusztított szeptember közepén. Észak-Karolina kormányzója most arról beszélt: tudja, hogy még nem tértek magukhoz az emberek az akkori katasztrófa után, mégis arra kéri őket, ne hagyják, hogy lankadjon az éberségük. Donald Trump elnök pedig azt nyilatkozta, hogy jól felkészült az Egyesült Államok a hurrikánokra.