Lövöldözés a karácsonyi vásáron

2018-12-12 11:08:00 Kail

hírkép

Strasbourgban három helyen is tüzet nyitott egy férfi  a karácsonyi vásárokon résztvevő tömegre. Hárman meghaltak és 13-an megsebesültek. Ez a mérleg szerda reggel, amikor a tettes még mindig menekül az őt üldöző rendőrök elől - jelentette a Le Monde.



Túl korai még kijelenteni, hogy terrorakcióról van szó - nyilatkozta a francia belügyi államtitkár. Laurent Nunez elmondta a sajtónak, hogy minden valószínűség szerint iszlamista terrorista tüzelt a tömegre, de erre semmilyen bizonyíték sincs, mert a tettes egyelőre ismeretlen.

Az Iszlám Állam évek óta arra biztatja a híveit, hogy a keresztények számára fontos ünnepeken kövessenek el merényleteket Európában. Ezért hajtott a tömegbe egy iszlamista terrorista 2016-ban Berlinben adventkor és egy másik július 14-én Nizzában, ahol a nemzeti ünnep miatt óriási volt a tömeg a korzón. Franciaország évek óta kiemelt célpontja a terroristáknak, mert Szíria és Libanon a második világháború előtt francia uralom alatt állt. A másik ok történelmi: a keresztes lovagok, akik meghódították Jeruzsálemet a keresztes háborúk idején, franciául beszéltek. Akkor is dzsihádot hirdettek ellenük, mint ahogy az iszlamista fanatikusok most is ezt teszik a 21. században - teljesen más körülmények között.