Megint karácsonykor csapott le a cunami

2018-12-23 10:45:00 Kail

hírkép

Legkevesebb 186 halottja és 745 sebesültje van a szökőárnak, amely a Jáva és Szumátra szigetét összekötő tengerszorosban keletkezett.




A Szunda-szorosban éjjel jött a cunami, minden előjel nélkül. Több száz házat döntött romba. Vulkánkitörés indította el a természeti katasztrófát: az Anak Krakatau vulkán kitörése óriási földcsuszamlást idézett elő, a legtöbben így vesztek a tengerbe.

1883-ban már kitört a Krakatau vulkán, akkor több mint 30 ezren vesztek oda. A modern időkben ez volt a legtöbb áldozatot követelő vulkánkitörés. A katasztrófa következtében maga a vulkán is megsemmisült, de a közelben jött létre az Anak Krakatau – ez indonéz nyelven a Krakatau fiát jelenti.

A hatóságok arra szólították fel az embereket, hogy maradjanak távol a partoktól, mert újabb szökőártól lehet tartani a népszerű üdülőhely, Tanjung Lesung környékén, Jáva nyugati részén. Annak ellenére, hogy Indonézia földrengésveszélyes övezetben fekszik, a katasztrófavédelem nincs kellően felkészülve. Emiatt is van olyan sok áldozatuk a vulkánkitöréseknek és cunamiknak Indonéziában.