Japán újból üldözi őket

2018-12-26 11:46:00 Kail

hírkép

Japán kilép a Nemzetközi Bálna Szervezetből és júliustól fogva halászhajói célba veszik a bálnákat - jelentette be a kormány szóvivője Tokióban. Ahol tudatosan időzítették a bejelentést karácsonyra, hogy így a média figyelme sokkal kisebb legyen.



Japán 30 éve kötelezte magát hivatalosan arra, hogy felhagy a bálnavadászattal. A környezetvédők a bálnák kipusztulásától tartanak, ezért hozta meg a tilalmat a Nemzetközi Bálna Szervezet.

Japán csendben megszegte ígéretét, mert nem hagyott fel teljes mértékben a bálnavadászattal. A nemzetközi szerződés egyik pontja ugyanis lehetővé teszi a bálnák vadászatát "tudományos célokra". Erre hivatkozva a japán halászhajók továbbra is vadásztak bálnákra, de jóval kisebb mértékben. Most azonban felmondták a szerződést. Így megkezdődhet a bálnák nagyüzemi levadászása. Izland és Norvégia már korábban hasonlóképp döntött, ezért a bálnák kipusztulása újra reális veszéllyé vált. Igaz, hogy mind a három állam közölte: csakis a parti vizeken, illetve az országhoz tartozó gazdasági övezetben vadásznak bálnákra, de a múltban ezeket az ígéreteket nemigen tartották be. A Greenpeace környezetvédő szervezet máris tiltakozott a japán döntés ellen és akciókat hirdetett meg a bálnák védelmében az egész világon.