Az egyke-politika eltörlése sem segít

2019-01-09 14:49:00 Kail

hírkép

A megállíthatatlan népességcsökkenés a következő évtizedekben jelentkezik majd erőteljesen.



Fogy a népesség, elöregedik a társadalom Kínában az ottani Tudományos Akadémia szerint. Az intézet szociális tudományokkal foglalkozó egysége egy kutatást készített a populáció alakulásáról, három évvel azután, hogy az országban megszüntették az egy gyermeket engedélyező családtervezési politikát. Ebben aggasztó tendenciákra hívják fel a figyelmet a kutatók, aminek következményeit már évtizedeken belül érezhetik a bőrükön Kína lakosai.

A jelentés szerint a lakosság száma 2065-re 1.172 milliárdra fog csökkenni, ami az 1990-es évek populációjával egyezik meg. A Világbank adatai szerint 2017-ben 1.386 milliárd volt Kína lakossága. A munkaképes korú lakosság száma stagnál, míg azokból, akik eltartást igényelnek - főként gyerekekből és nyugdíjasokból - egyre több van. Ez negatív társadalmi és gazdasági következményekkel járhat, ha hosszú ideig fennáll - áll a jelentésben. A munkaképes lakosság csökkenésével ugyanis a hazai fogyasztás is visszaesik, aminek hatása lesz a globális gazdaságra. Ezért fel kell készülnie Kínának a jövőbeli kihívásokra, amiket a népességcsökkenés idéz majd elő.


A világ legnépesebb országában korábban a népességnövekedés volt a nagyobb probléma, amiért szigorú intézkedéseket vezettek be. A jelenlegi családtervezési modell egy helyett azonban már két gyermeket engedélyez a legtöbb kínai párnak. A nők átlagban azonban mindössze 1.6 gyermeket szülnek, ami jóval elmarad attól a 2.1-es mutatótól, amivel még stabilan szinten lehetne tartani a populációt - áll a CNN beszámolójában. Ahogy arról korábban már korábban írtunk, nem csak Kínában probléma a termékenységi ráta csökkenése, hanem több, gazdaságilag fejlett országban is: Európa túlnyomó részén, az Egyesült Államokban, Japánban, Dél-Koreában és Ausztráliában.

Bár a kutatás szerint Kína lakossága csökkenni fog, a globális populáció mégis növekszik majd a jövőben. Az ENSZ előrejelzései szerint míg 2017-ben 7.6 milliárdnyian voltunk, 2030-ra 8.6, 2050-re 9.8, a század végére pedig 11.2 milliárd ember él majd a Földön.