Felhőben a szállóadatok

2019-01-22 13:56:00 Kail

hírkép

A naprakész, országos adatbázis pontos, azonnal lehívható adatokkal szolgál majd. Ezeket fel tudják használni a marketingtervezéshez is.



A papíralapú adatközlést váltja fel a turizmusban az az újonnan létrejövő, felhőalapú szolgáltatást nyújtó informatikai rendszer, melyre egy szálláshely-kezelő szoftverrel tölthetik fel statisztikai adataikat a szálláshely-szolgáltatók. A gyors, napi adatkommunikációnak köszönhetően a Magyar Turisztikai Ügynökség sokkal hatékonyabban tudja majd felhasználni az adatokat a marketingtervezéshez. Szinte azonnal monitorozni tudják majd a vendégek mozgását és a szállodák aktuális töltöttségét is, ami hasznos a statisztikákhoz és a marketingstratégiákhoz.

Dr. Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró a Kossuth Rádió adásában elmondta, hogy lényegében egy meglévő folyamatot digitalizáltak. Ahogy korábban is, az adatokhoz az MTÜ mellett az önkormányzatok, a NAV, a rendőrség, az idegenrendészet és a KSH is hozzáférhetnek. A szállodáknak június 30-ig, a panzióknak szeptember 30-ig, a kempingeknek, vendégházaknak, közösségi és magán szálláshelyeknek pedig december 31-ig kell regisztrálniuk magukat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál. Ezzel egy időben kell telepíteni a szoftvert is.