Amerika megvádolta a Huawei-t

2019-01-29 17:17:00 Ujvári

hírkép

Három miniszter, az FBI főnöke, New York és Washington állam ügyésze együtt lépett fel, hogy ország-világ előtt bizonyítsák a kínaiak büszkesége veszélyes az Egyesült Államok nemzetbiztonságára. Mindezt nem sokkal azelőtt, hogy Amerikába érkezik Li Ho miniszterelnök-helyettes, aki a kínaiak fő tárgyalója a kereskedelmi háborúban. Az Egyesült Államok kéri Kanadát, hogy adja ki a Huawei örökösnőjét, akit december elsején vettek őrizetbe - amerikai kérésre - Vancouver városában - írja a Globoport.



Kanada kormányfője kirúgta pekingi nagykövetét a Huawei-ügy miatt. John McCallum nagykövet a kínaiaknak úgy nyilatkozott, hogy a Huawei Kanadában őrzött örökösnője, aki egyben a cég pénzügyi igazgatója, joggal kéri, hogy ne adják ki az Egyesült Államoknak. Meng Vanzsou asszonyt december elsején vették őrizetbe Vancouverben az Egyesült Államok kérésére. Washington azzal gyanúsítja a Huawei-t, hogy megsértette az Irán elleni embargót. Peking szerint csak a kereskedelmi háború egyik eleméről van szó: a kínaiak mindenképp meg akarják kímélni a Huawei örökösnőjét az amerikai kiadatástól. Három kanadait gyorsan őrizetbe is vettek, hogy legyen kit kicserélni Meng Vanzsou asszonyra.

Az amerikaiak a Huawei-t azzal gyanúsítják, hogy információkat juttat el a pekingi hírszerzésnek. Ezért nemcsak az USA-ban akarják korlátozni a Huawei tevékenységét, hanem az összes NATO-tagállamban is. A Vodafone úgy döntött, hogy egyelőre nem használja a Huawei technológiáját a maghálózat fejlesztésében. A cég vezérigazgatója kijelentette: szüneteltetik a maghálózati eszközök további telepítését, mert problémák merültek fel a kínai céggel kapcsolatban. Trump elnök már régóta azzal vádolja a Huawei-t, hogy kémkedésre használja fel technológiáját és ezért nemzetbiztonsági kockázatot jelent a nyugati világ számára. A Huawei természetesen cáfol. Vezetőivel Davosban találkozott sok európai állam és kormányfő, köztük Andrej Babis cseh miniszterelnök.

“Az EU-nak meg kellene vitatnia az informatikai biztonság kérdését” – nyilatkozott Andrej Babis cseh miniszterelnök a CTK hírügynökségnek azt követően, hogy Davosban találkozott a Huawei vezetőivel.

Csehországban a NUKIB – informatikai biztonsági hatóság – szintén nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte a Huawei-t, amely jelentős szerepet játszik az országban. Milos Zeman köztársasági elnök – Kína nagy barátja – arra buzdítja a kormányt: hagyja figyelmen kivül a NUKIB döntését! Andrej Babis kormányfő óvatosabb: figyel a nyugati véleményekre is. Márpedig Nyugaton egyre többen óvakodnak a Huawei-től: Nagy-Britannia már korlátozta szerepét, Németország pedig ezt fontolgatja. Ezért javasol európai egyeztetést ebben az ügyben Andrej Babis cseh miniszterelnök, aki a Huawei vezetőivel Davosban, a világgazdasági fórumon találkozott.

Lengyelországban időközben letartóztatták a Huawei helyi kereskedelmi igazgatóját. A vád a kínai állampolgárral szemben: kémkedés! Peking azonnal elhatárolta magát az ügytől és leváltotta a börtönbe csukott kereskedelmi igazgatót. Washington pedig azt szeretné, ha NATO szövetségesei egységesen kizárnák a Huawei-t az ötödik generációs verseny tárgyalásokból.