Kisvárda díszpolgára lett Andy Vajna

2019-01-29 20:23:00 Kail

hírkép

Kisvárda önkormányzatának képviselő-testülete “Kisvárda Város Díszpolgára” posztumusz kitüntető címet adományozott néhai Vajna András Györgynek (Andy Vajnának) - értesült a FrissMédia.



Mint az előterjesztőktől a FrissMédia megtudta, a díszpolgári cím adományozása már korábban, Andy Vajna életében felmerült. Idén nyáron akarták benyújtani a képviselő-testülethez az erről szóló előterjesztést. A világhírű filmproducer halála miatt azonban erre már most sor került, és az immár posztumusz kitüntetésről rendkívüli zárt ülésen 29-én döntött is a testület, egyhangú szavazással.

Andy Vajna 1944-ben született Budapesten, anyai, anyai nagyszülői ágon kötődik Kisvárdához. Gyermekkorában sokat járt itt a rokonoknál. 1956-ban egyedül menekült el Magyarországról és a Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált, a család végül Los Angelesben talált ismét egymásra. A Kaliforniai Egyetemen (UCLA) tanult, majd az egyetem mozgókép tanszékén kezdett el dolgozni. Később fotós vállalkozásba kezdett, majd Hongkongban parókakészítő vállalatot alapított és mozit üzemeltetett.

Andy Vajna a világ egyik legnagyobb tekintélyű producere volt. Producerként 59 film fűződik a nevéhez, köztük olyan világszerte ismert és elismert alkotások, mint a Szabadság szerelem, a Zenedoboz (Music Box), a Rambo-filmek, az Angyalszív, a Terminátor, az Evita vagy a Jákob lajtorjája. Az 1997 és 2019 között gyártott magyar filmek közül a legmagasabb nézőszámot Andy Vajna filmje, A miniszter félrelép érte el.