Rubens-rekord - de kié a pénz?

2019-02-01 09:40:00 Kail

hírkép

Rekordáron kelt el Rubens egyik rajza New Yorkban: a Sothebys árverésén valaki 8,5 millió dollárt fizetett érte. A rekordárnak örült Krisztina királyi hercegnő, aki eladta Rubens rajzát, de a közvélemény jelentős része felháborodott.



Hollandia nemzeti értékének tekintették Rubens rajzát, melyre a hollandok is pályáztak. Sajnos azonban a kormánynak nem sikerült többet, mint 1,5 millió eurót összeszednie a Rubens-rajzra. Ilyen módon labdába sem rúghatott New Yorkban.

A rotterdami szépművészeti múzeum igazgatója követelte: a képviselőház hozzon olyan törvényt, mely megakadályozza, hogy a királyi család eladjon valamit a birtokában levő nemzeti kincsek közül. Mark Rutte miniszterelnök megvédelmezte Krisztina hercegnőt, mondván: magántulajdonról volt szó. A közvélemény megosztott Hollandiában, ahol a flamand Rubens műveit a nemzeti kultúra részének tekintik és szeretnék otthon bemutatni. Rubenst Belgiumban is nemzeti művésznek tartják. Maga Rubens, akinek rajza 1610 körül készülhetett, elsősorban fejedelmek és királyok számára dolgozott, így művei a világ számos múzeumában megtalálhatók. Értékük egyre magasabb, hiszen valaki 8,5 millió dollárt fizetett most Rubens egyetlen rajzáért New Yorkban.