Érdekességek a világ 9. legszebb hídjáról

2019-02-06 14:47:00 Kail

hírkép

A híres San Franciscó-i Golden Gate-et is megelőzte Budapest legrégebbi és legimpozánsabb hídja.



Az Achitecturaldiges.com építészettel és dizájnnal is foglalkozó magazin a világ 18 legszebb hídja közé sorolta a Lánchidat, a Föld 9. legszebbjeként. Nagy büszkeség ez Budapestnek és az országnak is, hiszen számos impozáns hidat megelőzött a listán a legrégebbi fővárosi híd.

Dr Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró néhány érdekességet is megosztott a híd történetéről és az azt körülvevő legendákról a TV2 Mokka ma reggeli adásában. A szakértő elmondta, hogy a Lánchíd megépítésének helyszínére annak idején több ötlet is felmerült, míg végül a mostani lokáció győzött. Bár kevesen tudják, de a Lánchídon egykor hídpénzt kellett fizetni és az egyik hídőr szerepét Görgey Artúr töltötte be. Az egyik helyi legenda úgy tartja, hogy Széchenyi István beleesett a Dunába a hídról. A legismertebb történet pedig úgy szól, hogy amikor kiderült, hogy a hidat őrző oroszlánoknak nincs nyelvük, az alkotó szégyenében öngyilkos lett. Ez azonban csak városi legenda - nyugtatott meg mindenkit a szakújságíró.

A hidakhoz az elmúlt években szorosan kötődött a lakosságot megosztó Red Bull Air Race is, amit a rendezvény körülményeinek elégtelensége miatt a főváros nem engedélyez ebben az évben. A Dunán fekvő hidak felett és alatt elhúzó repülőgépekre bár sokan voltak kíváncsiak, de a légi bemutatóval járó kellemetlenségek zavarták a közelben lakókat. Kiss Róbert Richard szerint turisztikai szempontból sokat adott a városnak a rendezvény, de ő maga is megérti a panaszokat, hiszen elszenvedője volt a problémáknak. Fontosnak tartja, hogy új helyszínt találjanak a Red Bull Air Race-nek, hiszen kellenek az ilyen típusú rendezvények a főváros vonzáskörzetében.