Robotművészeké a jövő?

2019-02-11 17:49:00 Kail

hírkép

Májusban kiállítás nyílik Ai-Da mester műveiből Oxfordban, a híres egyetem egyik kiállítótermében. Ai-Da mester az év elején kezdte meg az alkotó munkát és ilyen rövid idő alatt számos színvonalas művet hozhat létre.



Legalábbis ezt remélik Ai-Da mester megalkotói Nagy-Britanniában. Az Engineered Arts szakemberei alkották meg az új robotot, melynek mesteri szeme van. Olyan képeket festhet, mint mondjuk Pablo Picasso. A mesterséges intelligencia szakértői munkájuk során igénybe vették egy galériatulajdonos, Aisan Meller tanácsait. Ai-Da mester Ada Lovelace matematikusról kapta a nevét, aki úttörő munkát végzett a mesterséges intelligencia terén.

Ha a kísérlet sikeres lesz, akkor új géniuszok felbukkanása várható és nemcsak a festészet terén. Nemcsak robot-Rubensek vagy Rembrandtok kerülhetnek ki a műhelyből, de mesterséges intelligenciával rendelkező Mozartok és Schubertek is!

Képesek-e kreatívak lenni a robotművészek, vagy csak azt utánozzák, ami már jól bevált ? Ai-Da mester megalkotói esküsznek rá, hogy a robotfestő műveit majd fel lehet ismerni jellegzetesen egyéni ecsetkezeléséről. Májusban, amikor a közönség megismerkedhet Ai-Da mester műveivel Oxfordban, kiderülhet: valóban új korszak előtt állnak-e a művészetek is? A kiállítás stílszerűen az Unsecured Futures, vagyis Bizonytalan jövők címet viseli...