A jövő okosvárosa Kanadában épül

2019-02-23 13:26:00 Farmosi Nóra

hírkép

A hívószavak: digitális infrastruktúra, fenntarthatóság, teljes wifi lefedettség és 5G kapcsolat, robotokkal vezérelt hulladékgyűjtés és adatgyűjtés.



A Google anyavállalata, az Alphabet már 2017-ben megállapodott Toronto városával egy digitális okosváros létrehozásáról. A projektért a cégen belüli Sidewalk Labs felel majd, akik most megosztották a látványterveket is a világgal.

A jövő okosvárosában, Quayside-ban az elsődleges szempontok: digitális infrastruktúra, fenntarthatóság, teljes wifi lefedettség és 5G kapcsolat, robotokkal vezérelt hulladékgyűjtés és adatgyűjtés. Ez utóbbi azt szolgálja majd, hogy a város lakói minél kényelmesebb és személyreszabottabb életet élhessenek, az adatgyűjtés a kritikusok szerint azonban felvet némi kételyt a személyiségi jogokat illetően. A cég szerint viszont a város alapkoncepciója a “kapcsolódás” köré épül, így minden szolgáltatáshoz a lakó egyéni igényeit nézik majd, és ehhez kellenek az adatok.

Az utakat úgy fejlesztik, hogy azokon önjáró autókkal közlekedhessenek,  a 4.8  hektáros területen a lakóépületek mellett pedig üzletek és egy iskola is helyet kap majd. Az 50 millió dolláros projektet a tervek szerint bővítik, első körben azonban 5000 lakosnak nyújt otthont, akik 5 év múlva költözhetnek be a lakásokba.