Mikor érdemes lefoglalni a nyaralást?

2019-03-27 12:15:00 Kail

hírkép

First minute vagy last minute? Utazási iroda vagy saját szervezés? Meddig érdemes várni? Ezekre a kérdésekre ad választ a világ 174 országát megjárt turisztikai szakújságíró.



Érdemes kivárni a nyaralással? Vagy már foglaljuk le az előző évben a szálláshelyünket? A magyarok nagy többsége általában az év ezen szakaszán kezdi el tervezni a nyaralását, de van, aki már december környékén lefixálja a pihenéssel töltött vakáció helyszínét és a szálláskeresést is elintézi jó előre. Vannak olyan helyszínek, ahol nem árt, ha időben gondolkozunk, hiszen a kiemelten népszerű desztinációknál gyorsan megtelnek a férőhelyek.

Dr. Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró szerint is jobb előbb, mint később, hiszen a turisztikai kedv általában most nagyon erős Európában, megjelent az overtourism fogalma is több nagyvárosban. A magyarok belföldön is sokat utaznak, a hosszú hétvégéken a jobb szállodákban szinte lehetetlen helyet kapni. A pénztárcánk is jól járhat, ha előre gondolkozunk, hiszen az utazási irodák is bevezették a first minute akciókat, melyekkel nem keveset spórolhatunk a foglalásnál.

A szakértő az ECHO tv reggeli adásában elmondta, hogy az utazási szokások is változnak, hisz míg korábban a közelebbi tengerparti városok voltak a legkedveltebbek, addig mára a fő célpontok Olaszországban és Horvátországban is egyre délebbre tolódnak. A fapados járatok is sokat lendítettek egy-egy város turizmusán: Marokkó és Málta is így lettek a magyar utazók kedvencei.

Utazási iroda vagy saját szervezés? Sok időt és energiát - esetleges kellemetlenséget is - megspórolhatunk, ha másokra bízzuk a teljes szervezést, hiszen probléma esetén gyorsabb intézkedést és közbenjárást kaphatunk. Különösen igaz ez, ha nem azt kaptuk a pénzünkért, amit kifizettünk. A fiatalabb generáció körében népszerűbb a saját szervezés, melyet az interneten keresztül akár pár kattintással elvégezhet bárki a repülőjegytől a szállás lefoglalásáig. Némi rizikóval járhat, hogy nincs garancia a képek és a valóság közötti párhuzamra, ha azonban kellőképpen tájékozódunk, elolvassuk a népszerű turisztikai oldalakon és fórumokon írt visszajelzéseket, nagyban lehet csökkenteni a kockázatot és az esetleges csalódást is.