Pilóta nélküli légi taxi Ausztriában

2019-04-06 13:58:00 Kail

hírkép

Mi leszünk az elsők Európában, akik bevezethetjük a pilóta nélküli légi taxizást - büszkélkedett Norbert Hofer közlekedési miniszter, aki végignézte a sikeres próbarepülést az Austria Wien stadionjában Bécsben. Maga a konstrukció kínai és eddig a legtöbb megrendelés Kínából érkezett a 330 ezer euróba kerülő légi taxira.



16 propeller hajtja a 340 kilós légi taxit, mely kétszáz kilót képes szállítani 150 kilométeres sebességgel. 17 kilós elemmel működik, ez félórás repülést tesz lehetővé. Az elektromos motor teljesen környezetbarát.

A robotpilóta szoftverjét is a kínaiak írták, de Ausztriában kell engedélyeztetni. A kínaiak megvettek egy kis osztrák légitársaságot, hogy elősegítsék a légi taxi engedélyezését. Ha Ausztriában engedélyezik a pilóta nélküli légi taxit, akkor a kínaiak az egész Európai Unióban szeretnék elterjeszteni azt, hiszen a nagyvárosi forgalomban rendkívül praktikus lehet, amennyiben megfelel a biztonsági elvárásoknak. Két utast szállíthat maximum fél óráig - ez a legtöbb nagyvárosban bőven elég.

A sikeres bécsi bemutató után még újabb tesztrepülésekre lesz szükség ahhoz, hogy Ausztriában engedélyezzék a pilóta nélküli légi taxit, melyet a kínaiak fejlesztettek ki.