Igazából nő volt a lengyel amerikai hős

2019-04-07 11:34:00 Kail

hírkép

Casimir Pulaski lengyel katolikus családban nőtt föl a XVIII. században. Kiváló lovas volt, a hadseregben huszártisztként szolgált.



Harcolt a Lengyelországot elfoglaló orosz csapatok ellen, majd Párizsba emigrált. Itt ismerkedett meg az amerikai nagykövettel, Benjamin Franklinnel. Az ő ajánlólevelével hajózott át az óceánon, hogy beálljon George Washington hadseregébe. Több csatában vett részt, egy ízben megmentette George Washington életét is. Ő szervezte meg a lovasságot az amerikai hadseregben, mely kivívta a függetlenséget. Casimir Pulaski ezt nem érhette meg: egy csatában súlyosan megsebesült, majd hamarosan meghalt.

Az Amerikában élő több mint tízmilliós lengyel közösség szimbolikus alaknak tekinti Casimir Pulaskit. Georgia államban emlékművet is emeltek neki, Savannah városában. Az emlékmű alatt helyezték el Pulaski tábornok holttestét. Az emlékművet lebontották, így a kutatók megvizsgálhatták az USA függetlenségéért harcoló lengyel generális csontvázát. Meglepő felfedezést tettek: Pulaski tábornok nő volt!

Legalábbis a csontváza erre mutat. De vajon csakugyan a tábornok csontváza volt-e eltemetve az emlékmű alatt? A kutatók megvizsgálták egy Pulaski unokahúg DNS-ét, és megállapították: minden bizonnyal a legendás tábornok csontvázáról van szó! Vagyis a legendás lovas tábornok minden bizonnyal nő volt! Ezért nem nősült meg. Ebben a korban a nők nem vehettek részt katonai akciókban, akkor sem, ha arisztokrata származásúak voltak, mint Casimir Pulaski. Akit George Washington nevezett ki tábornokká az amerikai hadseregben. Az Egyesült Államokban élő lengyel közösségnek nem lesz könnyű feldolgoznia ezt a felfedezést, de a kutatók nagy bizonyossággal állítják: az amerikai szabadságharc hős lengyel tábornoka nő volt!