Felszámolják a delfin-gulágot

2019-04-08 15:29:00 Kail

hírkép

Megállapodás született az orosz cetbörtönben fogva tartott összes delfin szabadon engedéséről.



Arról, hogy melyik egyedet mikor engedik vissza a tengerbe, a Jean-Michel Cousteau óceánkutató vezette csapat tagjai és orosz szakemberek közösen fognak dönteni. Mindaddig a 87 fehér és 11 kardszárnyú delfin fogva tartásának helyszínén, a Szrendnyaja-öbölben az állatok természetes közegére hasonlító feltételeket fognak teremteni.

Május elejére minden cet számára külön szabadonengedési tervet dolgoznak ki. Az állatok egészségi állapota egészében véve jó, igaz, megviselte őket, hogy fogságban kellett átvészelniük a telet. Egy kardszárnyú delfinnek a fogával, több fehér delfinnek pedig a bőrével van probléma.

Az orosz Távol-Kelet Tengermellék régiójában, a Vlagyivosztok és az észak-koreai határ között található Szrednyaja-öbölben tavaly felfedezett "cetbörtön" akkora felháborodást keltett Oroszországban, hogy az ügybe a Kreml is beavatkozott. Az állatokat külföldi - sajtójelentések szerint főképp kínai - delfináriumok számára fogták ki törvénytelenül az Ohotszki-tengerből és tartották a szakemberek szerint elfogadhatatlan körülmények között.