Letenyei platán az Európai Év Fája címért

2011-03-14 01:03:00 szorenyi.p

hírkép

Magyarországon elsőként tavaly rendezték meg azt a versenyt, mely az Ökotárs Alapítvány gondozásában zajlott és az Európai Év Fája díjhoz csatlakozott. Itthon a Zala-megyében megtalálható közel 500 éves letenyei platán is bekerült a rangos esemény mezejébe.



Brüsszelben kerül sor a hivatalos eredményhirdetésre, ahol a zöldellő tölgyesek mérettetik meg magukat olyan országok képviseletében, mint Románia, Csehország, Bulgária, Szlovákia és Magyarország.

A letenyei platán, melynek koronaátmérője meghaladja a 36 métert is, Letenye város jelképévé és sajátos közkincsévé vált. A XVIII. századtól a Szapáry grófok uradalma alá került helység ékeként szolgáltak az ott épült kastély parkjában található pazar növények, köztük a tölgy is, mely grófnők és urak szerelmi találkájának méltó helyszínéül szolgált.

A programot eredetileg a Csehországból indult Nadace Partnerství kezdeményezte. Jövőre ünnepli fennállásának 10.évfordulóját a rendezvény Csehországban, így várhatóan kiszélesítik a résztvevők körét, és Franciaország, Lengyelország, valamint Írország is elindul a nagyszabású eseményen.