Elmozdult a Föld tengelye

2011-03-14 01:20:00 superadmin

hírkép

Nagyobb volumenű volt a pusztítás Japánban, mint azt idáig hittük. A szeizmológusok megállapították, hogy a Richter-skála szerinti 9.0-ás rengés rázta meg a szigetországot. Ez elég volt ahhoz, hogy elmozduljon a Föld tengelye. Ha nem is érzékelhetően, de rövidebb  napok elé nézünk.



A 9-es érték kiemelkedően magasnak számít. Az 5 évvel ezelőtti, amelyik Indonziában, Indiában és Thaiföldön pusztított 9,1-es volt. Akkor csaknem 300 ezer ember halt meg a szökőárban.

A 2-es erősségűnél kisebb rengésekből a Földön naponta több ezer fordul elő, ezek csak műszerekkel érzékelhetők. A 6-os erősnek, a 7-es igen erősnek míg a 8-as nagyon erősnek számít, utóbbiból általában évente egy fordul elő. Kilenctől viszont már rendkívüli erejű földrengésről beszélünk, ilyen skálaértéket átlagosan húszévente egyszer mérnek.

Tízes vagy annál nagyobb mutató esetén globális méretű katasztrófáról beszélhetünk. Tudomásunk szerint ez még nem következett be a Föld (ismert) története során.

Rövidebbek napok, és Japán két és fél méterrel arréb fekszik már az óceánban. Mindenestre a nappalok csak pár pillanattal lesznek rövidebbek, azaz az emberek ezt nem érzékelik.

Naoto Kan japán miniszterelnök elmondta, hogy ez a földrengés okozta a legnagyobb katasztrófát a második világháborúban Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombomba óta. Japán első embere összefogásra szólította fel a lakosságot. A károk elérhetik a 35 milliárd dollárt.



Rövidebbek a napok és Japán már valahol máshol helyezkedik el