Egzotikus világ - hova kell védőoltás?

2019-05-29 16:40:00 Kail

hírkép

Milyen védőoltásokra van szükség egzotikus utazások előtt? Erről kérdezték az M1 Ma reggel című műsorában Kiss Róbert Richardot. Nem véletlenül őt: az ismert turisztikai szakújságíró a világ 174 országában járt már, a második oltási könyve is lassan betelik.



Hogy egy-egy távoli országba készülve milyen oltásokról kell gondoskodnunk, azt megtudhatjuk az  ÁNTSZ honlapjáról. De az oltóközpontokban is elmondják, hogy a kiválasztott desztináció esetében milyen oltások ajánlottak vagy kötelezőek. Az utóbbiból valójában csak egy van, mégpedig a sárgaláz elleni. Ezt viszont bizonyos országokban nagyon is szigorúan veszik, a beadását igazoló pecsét nélkül nem is engednek be egyes államokba Afrika középső részén vagy az Amazonas környékén - mondja a szakember. Aki arról is beszámolt a műsorban, hogy amikor először kapta ezt a védőoltást, még eléggé ijesztő módon a mellbe adták. Ma már a karba kapjuk és egy szúrás 10 évnyi védettséget biztosít.

Az ajánlott kategóriába már több oltás is tartozik - figyelmeztet Kiss Róbert Richard. Így a hepatitis A és B vagy a tetanusz. A kolera ellen csak akkor kell beoltatnunk magunkat, ha fertőzött részre megyünk. Ami pedig a maláriát illeti, melyben Afrikában naponta 3 ezer gyerek hal meg, tablettás védekezést ajánlanak. Ennek van mellékhatása, amivel nem árt tisztában lenni. A betegség egyébként gyógyítható, akkor halálos csak, ha valaki nem jut hozzá a megfelelő orvossághoz.

Hogy mennyivel előzze meg a védőoltás az egzotikus utazást? Hat héttel. Ennyit tanácsolnak a turistáknak, hogy legyen idő a hatást kifejteni - mondja a tapasztalt szakújságíró. A világ minden problémája ellen azonban az oltások nem védenek meg - teszi hozzá. A gyomorproblémák ellen például nincs csodaszer, az Egyiptomban a fáraók átka néven is ismert jelenséget érdemes különleges beduin szerekkel vagy helyben kapható tablettákkal kezelni. Vigyázzunk arra, hogy mit eszünk, Thaiföldön különösen. Ott sajnos halt már meg magyar turista rosszul kezelt haltól is. Az ivóvízre sem árt figyelni a világ több részén. Észak-Afrika, Délkelet-Ázsia egyes országaiban, sőt még Európa bizonyos részein is érdemes palackozott vízzel mosni a gyümölcsöt vagy a fogunkat.